Apples applikationsbutik App Store sköter inte endast ren försäljning av applikationer, det går även att samla diverse prenumerationer där. Den som föredrar att betala direkt genom App Store kan exempelvis sköta prenumerationer för allt från streamingtjänster till molnlagring direkt i telefonen, förutsatt att tjänsten i sig är villig att betala Apples avgifter för det.

Fram till nyligen har reglerna i App Store inte tillåtit dessa prenumerationer att fortsätta automatiskt förnyas vid en eventuell prishöjning utan att först få användarens medgivande. Om användaren inte tackar ja eller missar notifikationen avslutas prenumerationen. Det menar Apple kan det ställa till det för användare, som av misstag förlorar sina prenumerationer. För att åtgärda det ändras nu App Stores regler för att tillåta prishöjningar utan användarens medgivande.

Den automatiska betalningen fortsätter dock inte oavsett prishöjning, utan tjänsterna måste förhålla sig till vissa regler. För prenumerationer som betalas månads- eller veckovis får som högst höjas med 50 procent, förutsatt att det inte blir mer än totalt 5 USD, motsvarande cirka 50 kronor. Prenumerationer som betalas per år får samma regel, men med en maximal prisökning på 50 USD, det vill säga cirka 500 kronor. Därtill får priset endast förändras en gång per år oavsett betalplan.

Om villkoren för maxpris inte uppfylls eller om priset redan förändrats en gång måste användaren precis som innan ge tillstånd för att pengar ska fortsätta dras. Användaren ska även få en notifikation både lokalt på enheten och per mail om att priset höjs i god tid innan det sker, motsvarande de notifieringar som ges när ett nytt belopp måste godkännas.

Källa: The Verge

Betalar du prenumerationer genom telefonens applikationsbutik eller föredrar du att hålla det separat?