För den som ägnat sig åt framförallt spelande är tearing, även kallat bruten eller skuren grafik, inget nytt fenomen. Traditionellt körs bildskärmar i en fast frekvens, likt exempelvis 60 Hz. Grafikkortet å andra sidan varierar i antalet bilder per sekund (FPS) som renderas. När grafikkortet renderar bilder fortare än vad skärmen uppdateras kan det resultera i att bildrutorna inte synkroniseras rätt och får en slags artefakt i form av en horisontell reva.

Det kan kontras med flera tekniker, däribland V-Sync. Det kan dock medföra nackdelar som högre latens och ryckig bild, varför det på senare tid är vanligare med adaptiv synkronisering där grafikkort och skärm uppdateras dynamiskt och synkroniserat. Problemet kvarstår dock för skärmar utan stöd för adaptiv synkronisering, något Intel vill lösa med tekniken Smooth Sync.

kgJKydVWU10RucdK.jpg
3LbmF8FmyGrqC82v.jpg

Smooth Sync är tänkt att användas med V-Sync inaktiverat och gör egentligen ingenting för att förhindra den brutna grafiken till att börja med. Istället appliceras ett suddigt filter över revan som gör den svårare att se, vilket ska ge en behagligare upplevelse. Tanken är att filtret inte påverkar latens på samma vis som exempelvis V-Sync, vilket ska gagna främst bärbara datorer i budgetsegmentet, där skärmarna ofta har en fast frekvens.

Funktionen är inkluderad i den senaste drivrutinen till grafikkort i Intel Arc Alchemist-familjen, vilka ser ut att vara nödvändiga för att Smooth Sync ska fungera. Det framgår inte om funktionen blir tillgänglig med hårdvara från andra tillverkare för närvarandet.

Källa: Techpowerup