Under WWDC 2022 visade Apple upp nya versioner av mjukvaran till Iphone, Ipad, Apple Watch och Mac samt två nya M2-baserade Macbooks. Den kommande operativsystemsuppgraderingen för Ipad ska bland annat lansera fönsterhantering och stöd för externa skärmar.

Nu berättar Apple att bolaget tar ytterligare steg för att sudda ut gränsen mellan dator och surfplatta när de tillåter utvecklare att använda Driverkit för att leverera drivrutiner för externt ansluten utrustning via appar.

En drivrutin som levererats via en app kan sedan användas av operativsystemet generellt alternativt av andra appar som är installerade på enheten. Apple bekräftar också att utvecklarna själva kan avgöra om den externa utrustningen ska anslutas som USB eller PCI Express. Det som krävs för att kunna använda funktionen är Ipad OS 16 och framför allt en Ipad med en av Apples systemkretsar i M-familjen, i skrivande stund M1-baserad med andra ord.

Drivrutiner som är skrivna för Apples M1-baserade Mac-datorer ska enkelt gå att anpassas för användning med M1-bestyckade Ipad. Någon direkt begränsning av hårdvarutyp ser inte ut att existera, och det enda exempel Apple själva erbjuder är externt ansluten ljudutrustning.

Vad skulle du vilja ansluta och använda med en Ipad som hittills inte varit möjligt?