Valves handhållna Steam Deck har sedan februari letat sig ut till fler och fler av de som köpte sig en köplats under 2021. Totalt har Valve lanserat Steam Deck i tre olika versioner, där främst val av lagringsutrymme och typ skiljer dem åt. För den enklaste gäller 64 GB EMMC-minne, medan kapacitet om 256 GB eller 512 GB innebär ett kliv upp till NVME-lagring över PCI Express 3.0.

Nu framgår att Valve gjort en större förändring för de två sistnämnda varianterna. Enligt en fotnot i specifikationerna kan de komma att levereras med en SSD-enhet begränsad till två banor PCI Express 3.0, istället för tidigare fyra. Förändringen ska ha införts redan i slutet av maj och flugit under radarn fram till nyligen, när tyska Hardwareluxx uppmärksammade skiftet.

Skärmbild 2022-06-30 163119.jpg

Enligt Valve har de inte kunnat påvisa någon negativ prestandapåverkan vid spel. Det går dock inte att förneka att det är en nedgradering, eftersom den teoretiska bandbredden halveras. Med det sagt handlar det fortfarande om bandbredd på 2 GB/s, vilket är många gånger snabbare än anslutning över SATA-gränssnittet. Det är inte heller alla SSD-enheter som är kapabla att kommunicera över fyra banor som tar sig upp i den maximala bandbredden.

Exakt varför Valve valt att blanda de olika enheterna framgår inte. Det går inte heller att i förväg välja eller veta vilken slags SSD enheten levereras med och inget prisavdrag görs om det skulle bli den sämre av de två.