SweClockers medlemmar backar inte från spelande i handhållet format, även om plattformar som Nintendo Switch och Valves Steam Deck kanske är mer aktuella än mobiltelefoner. Utbudet av spel för smarta telefoner är dock enormt och mycket populärt globalt, något Asus år efter år omfamnar med spelorienterade ROG Phone med specifikationerna vridna till elva.

Nu släpper företaget två varianter kallade ROG Phone 6 Pro och ROG Phone, en nära identiskt duo utrustad med komponenter som ska göra spelande till en dans på rosor. Redan vid första anblick är spelkopplingen tydlig, med baksidor pyntade med text, aggressiva vinklar och belysning. I ROG Phone 6 Pro-fallet handlar det om en liten OLED-panel, medan syskonet har ett RGB-belyst segment.

ROG Phone 3.jpg

ROG Phone 6 Pro

ROG Phone nonPro.jpg

ROG Phone 6

Under huven har båda modeller Qualcomms färska systemkrets Snapdragon 8+ Gen 1 med klockfrekvenserna uppskruvade till 3,2 GHz för processorbiten. Jämfört med föregående ROG Phone-modell menar Asus att prestandan är 15 procent bättre för processorn, medan grafikdelen är upp till 50 procent vassare. Systemkretsarna är placerade centralt i telefonerna och har direktkontakt med grafitplattor för värmeöverföring samt kylarlösningar av ångkammartyp.

Precis som med tidigare generationer medföljer också en aktiv kylare som monteras på baksidan och ansluts till USB Type-C-anslutningen på långsidan. Ytterligare en USB Type-C-anslutning är belägen på kortsidan, vilken är kapabel till snabbladdning om 65 watt. Trådlös laddning saknas. Enligt Asus kan det tudelade batteriet på totalt 6 000 milliamperetimmar laddas på 42 minuter. På den trådbundna sidan finns vidare en 3,5-millimetersanslutning för hörlurar, med ackompanjemang av dubbla inbyggda högtalare på skärmsidan.

ROG Phone 2.jpg

De två telefonerna delar även specifikationer med samma primära OLED-skärm, som är på 6,8 tum med upplösning om 2 448 × 1 080 pixlar och uppdateringsfrekvens om 165 Hz. Det lager som registrerar pekgester (eng. touch sampling rate) är dock betydligt snabbare: 720 Hz. På ena långsidan finns extra rörelsekänsliga kontroller som Asus kallar "Air triggers", som kan användas för att styra funktioner i spel.

På den inte fullt lika imponerande fronten finns kamerauppsättningarna som följer telefonduon. Den primära kameran använder Sonys IMX 766-sensor som är på 50 megapixlar, men är en modell som också återfinns i en del telefoner i mellansegmentet. En makrokamera på 5 megapixlar och en vidvinkelkamera på 13 megapixlar sällskapar, och på fronten finns en variant på 12 megapixlar.

Avslutningsvis kan tilläggas att telefonduon har stöd för dubbla simkort och uppdaterade trådlösa standarder som Wifi 6E och Bluetooth 5.2. Asus ROG Phone 6 Pro går lös på 14 499 kronor och kommer i vitt utförande med 18 GB LPDDR5-minne och 512 GB lagring. Prislappen 10 499 kronor hör till ROG Phone 6 i instegsutförande, med 12 GB LPDDR5-minne och lagring på 256 GB. Konfigurationen 16 GB minne och 512 GB lagring finns också, samt färgalternativen svart och vitt.