Microsoft har på senare år fått smak för spelstudior och öppnat plånboken för en rad uppköp, däribland Bethesda. I januari meddelade de sin största spelaffär hittills – ett förvärv av speljätten Activision Blizzard för inget mindre än 623 miljarder kronor. Det inkluderar utöver moderbolaget även mobilspelsjätten King samt stortitlar och varumärken som World of Warcraft, Call of Duty och Starcraft.

Till följd av affärens storlek är det inte något som sker i en handvändning. Utöver godkännanden internt från de båda bolagen hamnar det i händerna på världens konkurrensmyndigheter, som undersöker huruvida affären riskerar hämmar marknaden i stort. Nu inleds den första granskningen, ledd av brittiska myndigheten Competition and Markets Authority (CMA).

Enligt en talesperson från CMA inleds granskningen med insamling av information och återkoppling från tredjepartsintressenter. Utöver att utreda huruvida affären kan skada konkurrensen i branschen undersöks även om det kan påverka konsumenter negativt. Exempel på negativa påföljder inkluderar försämrad kvalitet, färre valmöjligheter eller prisökningar.

Granskningar från konkurrensmyndigheter är inget underligt i sig, men det förekommer att det sätter käppar i hjulet för de involverade bolagen. Ett färskt exempel är Nvidias förvärv av ARM, där brittiska CMA var en av flera myndigheter som stoppade affären. Vad utfallet för Microsofts affär blir återstår att se till slutet av sommaren. CMA samlar in information fram till den 20 juli och ett preliminärt beslut anländer som senast den 1 september.

Källa: CNBC

Läs mer om Microsofts förvärv av Activison Blizzard: