Trådlös laddning är en funktion som finns hos en lång rad elektronikprylar; från spelmöss och hörlurar, till smarta klockor och telefoner. Även om kabelanslutna laddare för det mesta kan fylla batteriet betydligt snabbare, är det trådlösa alternativet populärt för att exempelvis underhållsladda eller för att helt enkelt slippa kablar.

Tekniken hamnar kanske oftast i fokus när det handlar om smarta telefoner, där både trådlös laddning och ett omvänt alternativ förekommer hos en stor andel av nya modeller. Genom ett registrerat patent uppmärksammas nu att Dell experimenterar med ett tillbehör för bärbara datorer, som kläms fast på datorn och används för att trådlöst ladda andra enheter.

Konkret handlar det om en klämma som ansluts till en bärbar dator, möjligtvis med hjälp av magneter, för att dela med sig av batteriet utan kablar. Vid första anblick är den patenterade lösningen inte mycket mer än en trådlös laddare av ovanligt snitt. Utformningen medför dels att kompatibla bärbara datorer måste bestyckas med kontaktpunkter eller likande, dels att det är ett tillbehör som inte måste bakas in i produkt och pris för de som inte är intresserade.

Ett registrerat patent är inte någon garanti på att en produkt någonsin ser dagens ljus, men Dells variant pekar mot att branschen kikar på smidiga lösningar för att ladda – även i en framtid där fysiska anslutningar och kablar är färre. Techspot skriver att idén med en dator som jättelik powerbank inte heller är främmande för Apple, som istället har patent för en inbyggd variant.

Källa: Techspot