Den trådlösa nätverksstandarden Wifi har länge använts flitigt för att leta sig ut på Internet. I en evig jakt på att kombinera smidigheten med en trådlös lösning och den hastighet och stabilitet som det trådade alternativet erbjuder fortsätter utvecklingen av tekniken. Senast var det Wifi 6E som äntrade arenan, men nu får den stryk av en utmanare från framtiden.

Intel delar en demonstration av den kommande nätverksstandarden Wifi 7, som även kallas 802.11be. Demonstrationen sker i samarbete med Broadcom, och är första gången som Wifi 7 har använts för att ansluta produkter från olika företag. Anslutningen sker mellan en Wifi 7-kapabel accesspunkt från Broadcom och en bärbar dator från Dell som har en Intel-processor under huven.

I demonstrationen jämförs Wifi 7 med de äldre Wifi 6E och Wifi 6. Likt Wifi 6E använder den nya standarden frekvensbandet 6 GHz, medan den äldsta letar sig ut på 5 GHz-bandet. Resultatet av samarbetet är en nätverkshastighet på hela 5 Gbps, vilket är mer än en dubblering mot Wifi 6E, som klarar sig upp till 2 Gbps i testet. Den äldre och mer etablerade Wifi 6-standarden får nöja sig med 1 Gbps.

Utöver den ökade hastigheten lovar företagen att standarden även ska förbättra såväl latenser som stabilitet. Dessutom ska nätverk som använder Wifi 7 klara av betydligt mer trafik. För att nå nätverksparadiset i den berömda framtiden pekar representanterna på vikten av samarbete mellan aktörer för att ekosystemet ska fungera som tänkt.

Simmar du runt i oändlig bandbredd eller blir det tufft när flera använder nätverket på samma gång? Dela med dig i tråden!