För närvarande pågår evenemanget Intel Technology Tour 2022 i Israel, dit teknikmedia från världen runt bjudits in för att få höra mer om bolagets processorer. Den teknikfokuserade rundturen har dock bjudit på mer än bara processorer, däribland en demonstration av nästa generations Thunderbolt.

USB 4 uppdateras med fler namn och hastighet om 80 Gbps

Thunderbolt är i grunden en kombination av flera olika kommunikationsprotokoll, som Intel förenat under samma namn och med ett kontaktdon. För senaste versionen Thunderbolt 4 inkluderar det bland annat garanterad funktion med samtliga delar av USB 4-standarden. I rundturens smakprov sätt bandbredden på prov, och visas nå 80 Gbps med två banor på 40 Gbps vardera.

20220913_143231.jpg
20220913_142939.jpg
20220913_143620.jpg

Utöver den kortare demonstrationen är Intel sparsamma med de tekniska detaljerna och exakt vad nästa version är tänkt att heta är inte spikat. Specifikationerna stämmer dock överens med en läcka från Intels forskningscenter i augusti förra året, där motsvarande hastigheter skulle uppnås med pulsamplitudmoduleringstekniken "PAM-3".

Intel är däremot mer frikostiga med information om hur Thunderbolt mottas och av vilka målgrupper, där gamers och innehållsskapare som snabbt och smidigt vill växla mellan enheter med en ensam kabel pekas ut. Därtill belyser Intel att Thunderbolt 4 är en given del av bolagets kvalitetsstämplade Evo-datorer, men att det snabba protokoller också börjar dyka upp i enklare enheter. Företaget tror på att denna trend fortsätter, nu när Thunderbolt-stödet är integrerat i processorerna.