I somras meddelade Logitech att de inlett ett samarbete med kinesiska Tencent, för att ta fram en handhållen spelenhet anpassad för molnspel. Inte långt därefter letade sig bilder på kommande enheten ut på nätet och under Logitechs egna tillställning Logi Play gör nu speldosan sin officiella debut.

Logitech G Cloud är enhetens officiella titel och det är i grund och botten en Android-baserad surfplatta, försedd med samma slags knappar och spakar som vanligtvis hör hemma på en handkontroll. Utseendemässigt hamnar den mycket nära Steam Deck och Nintendo Switch, men både syfte och funktion skiljer sig åt ordentligt.

Eftersom att enheten är Android-baserad fungerar vanliga Android-applikationer, men det är inte det primära användningsområdet. Fokus är istället ett omfattande stöd för strömmade speltjänsterna Geforce Now och Xbox Game Cloud, som integrerats i konsolen Det ger användare tillgång till förhållandevis omfattande molnbaserat spelbibliotek. Därtill finns stöd för remote play via Steam Link och Xbox-applikationen

High_Resolution_PNG-CLOUD TOP (1).jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD INSET 2.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD INSET 1.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD FOB.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD 3QTR LEFT.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD 3QTR Right.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD BACK.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD BOB.jpg
High_Resolution_PNG-CLOUD BOTTOM.jpg

G Cloud är utrustad med en Snapdragon 720G, som Qualcomm lanserade under 2020. Systemkretsen ackompanjeras av 4 GB primärminne och 128 GB lagringsutrymme, som går att utöka med minneskort. Skärmen är en sju tum stor IPS-panel med bildförhållandet 16:9 och en upplösning om 1 920 × 1 080 pixlar, samt 60 Hz uppdateringsfrekvens.

Prestandamässigt ligger enheten i den mellanklassens nedre segment. Logitechs motiverar valet med att enhetens primära syfte är att streama spel, vilket ställer betydligt lägre krav på hårdvaran. Vidare menar Logitech att det sänker kravet vad gäller kylning, vilket i sin tur både ger en tystare enhet och den förhållandevis låga vikten på 460 gram.

Exakt batterikapacitet avslöjas inte, men batteriet ska enligt Logitech vara stort nog att erbjuda 12 timmars aktiv användning. Det omfattar aktivt strömmande av spel med ljusstyrka skruvad till max, samt en ljudvolym på 50 procent. Vid justering av ljusinställningar ska det i teorin vara möjligt att krama ur ytterligare lite tid. Laddning sker via USB Type-C och vid sidan av denna port finns en 3,5mm-anslutning för ljud.

G Cloud kör som sagt i grund och botten Android, men har ett tungt modifierat gränssnitt för att ge användaren en upplevelse snarlik en spelkonsol. Applikationer, spel och molntjänster ligger på en rad på hemskärmen med stora fyrkantiga ikoner och dessa startas genom att antingen klicka med knapp eller peta på pekskärmen.

Mjukvaran är framtagen av Logitech tillsammans med Tencent och företagen trycker extra på att stort fokus ägnats användarvänlighet. Dels anpassar sig knapparna beroende på vilken applikation eller mjukvara som används, dels kan alla knapparna ställas in efter användares tycke och smak. Det ska bland annat göra det enklare att komma åt menyer och inställningar både i och utanför spelet.

Logitechs handhållna molnkonsol gör debut i USA i oktober, med ett rekommenderat pris på 349 USD, alternativt 299 USD för den som förbokar. I nuläget har varken lanseringsdatum eller prisnivå spikats för Sverige. När G Cloud kan tänkas anlända återstår därmed att se.