För drygt en vecka sedan drog säljstarten av AMD:s senaste processorfamilj Ryzen 7000-serien igång. Bland nyheterna återfinns bland annat övergång till både DDR5 och PCI Express 5.0, samt ny plattform och sockel AM5. Det stod därmed tidigt klart att uppgradering kan bli en dyr historia. De moderkort med styrkretsarna X670 och X670E som först letat sig ut har prislappar som i skrivande stund börjar runt 4 000 kronor. Många entusiaster väntar istället in modellerna med de något budgetvänligare styrkretsarna B650 och B650E, vilka nu presenteras av ett gäng tillverkare.

AMD Ryzen 9 7950X och Ryzen 7 7700X "Raphael"

Asus är först ut och presenterar totalt 13 modeller med de nya styrkretsarna. Den mest påkostade varianten är ATX-modellen ROG Strix B650E-E Gaming Wifi. Det långa namnet ackompanjeras av en lång lista med portar och funktioner, med bland annat 16-fas strömmatning för processorn, en uppsjö av USB-portar och stöd för Wifi 6E. Moderkortet använder den mer påkostade Extreme-varianten av styrkretsen, vilket möjliggör att de två översta PCI Express-portarna får stöd för version 5.0.

B650 Asus Strix B650E-E.jpg

Asus ROG Strix B650E-E Gaming Wifi

B650 Asus Prime B650M-A Wifi.jpg

Asus Prime B650M-A Wifi

Ett av de mer blygsamma moderkorten är den avskalade Micro ATX-modellen Prime B650M-A, som saknar många av de mer påkostade moderkortens funktioner. Trots det finns här mycket av det viktigaste, som fyra minnesplatser för DDR5, två M.2-portar och en 8-pinnars EPS-anslutning för att strömmata processorn. Varianten utan Wifi-stöd letade sig ut på Proshops webbutik i förtid, där det stod listat för 2 548 kronor. Det är i skrivande stund borttaget igen och huruvida priset endast var tillfälligt är okänt.

Gigabyte breddar sitt utbud av AM5-moderkort genom åtta modeller med styrkretsarna B650 och B650E. Flaggskeppet B650E Aorus Master står längst fram i ledet, och som namnet skvallrar om är det styrkretsen i Extreme-variant som står på menyn. Här finns flertalet finesser, som 16-fas strömmatning för processorn, fyra M.2-portar, Wifi 6E och så kallade "EZ-Latch" för att lättare fria grafikkort och M.2-enheter. Till skillnad från Asus toppmodell har endast den översta PCI Express-porten stöd för PCI Express 5.0.

B650 Gigabyte Aorus Master.jpg

Gigabyte B650E Aorus Master

B650 Gigabyte Aorus Elite.jpg

Gigabyte B650 Aorus Elite

Bland Gigabytes enklare modeller finns ATX-moderkortet B650 Aorus Elite, där det kompromissas med funktioner jämfört med storasyskonet. Detta till trots rör det sig fortfarande om ett välutrustat moderkort. På brädan finns bland annat 8+4-pinnars EPS-kontakter för strömmatning av processorn, plats för fyra primärminnesmoduler och sex fläktkontakter. Funktionen "EZ-Latch" från storasyskonet är också närvarande.

MSI presenterar sju modeller med styrkretsen B650. Den mer påkostade B650E finns hittills inte representerad i uppställningen alls. Nyligen har prisuppgifter för modellerna tittat fram hos den amerikanska återförsäljaren B&H, med ett prisspann mellan 200–330 USD. Den mest påkostade av dessa är ATX-modellen MPG B650 Carbon Wifi med 16-fas strömmatning för processorn, fyra M.2-portar och stöd för Wifi 6E.

B650 MSI Carbon Wifi.jpg

MSI MPG B650 Carbon Wifi

B650 MSI Edge ITX Wifi.jpg

MSI MPG B650I Edge Wifi

Bland de mindre påkostade modellerna återfinns Mini ITX-modellen MPG B650I Edge Wifi. Den silverklädda minstingen får storleken till trots en någorlunda utförlig lista med finesser. Bland dessa finns 2,5 Gbps Ethernet, Wifi 6E och stöd för två M.2-enheter. Samtidigt finns endast tre fläktkontakter och båda M.2-portarna begränsas till PCI Express 4.0. Annan kuriosa inkluderar att en av kylflänsarna bestyckas med en egen fläkt, även om ljudnivån på denna återstår att se.

För närvarande saknas svenska priser för samtliga modeller. Moderkort med styrkretsarna B650 och B650E väntas leta sig ut under oktober, men något exakt datum har inte kommunicerats i nuläget.