För strax över två år sedan meddelade Microsoft att Xbox Series X lagringsgränssnitt Directstorage var på väg till PC och Windows. I korta drag låter tekniken data från lagringsenheter förbigå processorn och skickas direkt till grafikprocessorn. Genom att kringgå att annars behöva skicka flera små bitar i taget kan fördelar uppnås särskilt i spel, där laddningstider för exempelvis texturer och scener kan kortas ned.

Directstorage testat i Forspoken – knappt en sekund snabbare

En första version, dock utan paradnumret grafikaccelererad dekompression, blev tillgänglig i våras. Bland den vanligaste typen av komprimerad data i spel är just texturer. När dekompression fortfarande faller på processorn att utföra får Directstorage därmed inte samma märkbara effekt. Funktionen utlovades till en senare version, något Microsoft nu meddelar är precis runt hörnet.

I ett blogginlägg bjuds på ett smakprov av Directstorage 1.1, som får just grafikaccelererad dekompression. För att visa hur det kan användas i framtida spel har de byggt och optimerat en testscen med ett gäng avokadomodeller. När Directstorage körs med grafikaccelererad kompression aktiverat minskar tiden det tar att ladda scenen in scenen med 66 procent – från 2,36 sekunder till 0,8 sekunder. Förutom att det helt enkelt går snabbare avlastas processorn nästan helt och kan därmed användas till annat.

BlogAvocados1.webp

Historiskt har det varit vanligt att låta processorn ta hand om de komprimerade filerna, eftersom de flesta format helt enkelt är optimerade för processorer. Grafikprocessorer är däremot betydligt mer effektiva för parallella beräkningar, något Microsoft med Directstorage tillsammans med bandbredden hos NVM Express-baserade lagringsenheter vill dra nytta av. Andra lagringsenheter fungerar, men desto lägre bandbredd ju mindre effekt får tekniken.

Det framgår inte exakt när Directstorage 1.1 blir tillgängligt, mer än det inte särskilt specifika "snart". I samband med det får även utvecklare tillgång till dokumentation och fler verktyg för att implementera tekniken. För tillfället finns inga spel med officiellt stöd för tekniken, men det har tidigare bjudits på smakprov i titeln Forspoken som väntas anlända i februari 2023.