I kategorin långlivade speltitlar är Microsoft Flight Simulator en självklar kandidat. Den första versionen lanserades redan på 80-talet och har sedan dess fått ett antal uppföljare. Den senaste anlände år 2020 och bjöd utöver nya väderfunktioner och realistiska kartor även på uppgraderad grafik, något som lyfte även systemkraven närmare molnen.

Flight Simulator får kartor från Google Maps

Nu firar den klassiska flygsimulatorn 40-årsdag och Microsoft tar tillfället i akt att fira med en specialutgåva, eller snarare uppdatering, titulerad "40th Anniversary Edition". En av de stora huvudattraktionerna är officiellt stöd för helikoptrar och först i luften på den fronten är modellerna Bell-407 och Guimbal Cabri G2.

indexplan.jpg

För den som föredrar farkoster som kan laddas med passagerare finns jämförelsevis gigantiska Airbus A310-300, ett flygplan som lustigt nog också precis fyllt 40 år räknat från första flygningen. Paketet inkluderar därtill betydligt äldre farkoster jämngamla Airbus A310-300 och uppdateringen laddas med ett gäng historiska plan. Bland dem återfinns exempelvis Charles Lindberghs "Spirit of St. Louis", i vilket densamme utförde den första transatlantiska soloflygningen år 1927.

Totalt innehåller uppdateringen 16 nya flygfarkoster och 24 nya aktiviteter hämtade från de tidigare titlarna. Uppdateringen är gratis och ingår både för de som köpt flygsimulatorn eller spelar genom Xbox Game Pass.

Spelar du Flight Simulator? Vilken version är din favorit?