För några månader sedan lanserade Intel sin Core 13000-serie "Raptor Lake", som med fler kärnor och finslipad tillverkningsteknik skruvar upp klockfrekvenserna. Trots nytt namn är det i mångt och mycket är en refresh av föregångaren Core 12000 "Alder Lake" och de två har flera saker gemensamt, däribland sockeln LGA 1700.

Detsamma gäller inte kommande Core 14000 "Meteor Lake", där de nya prestandaorienterade respektive energieffektiva arkitekturerna Redwood Cove och Crestmont står att vänta, tillsammans med ett chiplet-upplägg. Nu bekräftas även Intel frångå LGA 1700 och introducera ny sockel och plattform till nästa generation.

intel sitemap.jpg

Uppgifterna har publicerats på Intels webbsida och grävts fram av tyska Computerbase, som hittat information i en så kallad sitemap. Där kopplas kodnamnet "Meteor Lake", förkortat till "MTL", samman med sockel 1851. Det är samma sockel som figurerade i skisser och rykten tidigare i somras, då med identiska sockeldimensioner men marginellt tjockare integrerad värmespridare.

benchlife.jpg

Tidigare skiss på sockel 1851. Bildkälla: Benchlife

Från dokumentet framgår även att "Meteor Lake" anländer i minst tre versioner – S-modeller för stationära datorer och M- respektive P-modeller för bärbara segmentet. För specifikt P-varianterna listas även kompatibilitet med primärminne av typen LPDDR5X-7500. Det bör dock noteras att liknande dokument letat sig ut vid tidigare tillfällen utan att faktiskt resultera i färdiga produkter. Intel Core 14000 lanseras som tidigast hösten 2023, men kan dröja till tidigt 2024, och mycket kan hinna ske innan dess.

Läs mer om processorer: