För nästan exakt 40 år sedan, den 19 januari 1983, lanserade Apple Lisa. Den 22 kilo tunga maskinen drevs med processorn Motorola 68000 i numera inte lika hisnande klockfrekvensen 5 MHz. Under huven fanns därtill stöd för upp till 2 MB primärminne, flera expansionsplatser och datorn levererades med rymliga 5 MB lagringsutrymme.

Den största nyheten var däremot en mjukare sådan, i form av det grafiska gränssnitt som operativsystemet Lisa OS förde med sig. På den 12 tum stora och monokroma skärmen öppnades därmed världen till självförklarande ikoner samt mer intuitiv filhantering och programanvändning. Den grafiska miljön var inte helt olik dagens Mac OS och styrdes i hög utsträckning med datormusen – ett revolutionerande kontrolldon som möttes med viss tveksamhet av sin samtid.

Trots de moderna inslagen blev datorn en affärsmässig flopp. Endast 10 000 enheter såldes, till stor del en effekt av den höga prislappen om 9 995 USD, som idag motsvarar runt 27 000 USD eller strax under 300 000 kronor. Att hårdvaran därtill inte var den vassaste och mjukvaran tungdriven medförde att många andra alternativ var billigare och bättre. Med facit i hand är dock Lisas påverkan på dagens datorer tydlig, där allt från klippa-och-klistra-funktioner till multitasking idag tas för givet.

Som grädde på moset kan nu alla med intresse för mjukvara i allmänhet och Lisa i synnerhet ta del av källkoden, som med Apples välsignelse nu släpps lös via Computer History Museum. I mjukvarupaketet medföljer både applikationer och operativsystemet.

Vi önskar Lisa stort grattis på födelsedagen och skickar därtill med en nostalgisk demonstrationsvideo från lanseringsåret.

Använde du Lisa eller någon annan tidig Apple-dator? Dela med dig i kommentarstråden!