Med introduktionen av arkitekturen Zen gjorde AMD utfästelser om att de framöver skulle leverera framtida generationer efter utlovade tidsangivelser i sina produktplaner (eng. roadmap). Sagt och gjort har bolaget i strid ström lanserat flera vidareutvecklingar och näst på tur står Zen 5, som tar vid efter dagens Ryzen 7000-serie med Zen 4 som lanserades hösten 2022.

Support for Future Generations of Processors
Even though these new products are entry-level servers, CPU support does not end here and the AM5 platform is supported until at least 2025. The next generation of AMD Ryzen desktop processors that will come out later this year will also be supported on this AM5 platform, so customers who purchase these servers today have the opportunity to upgrade to the Ryzen 7000 series successor.

AMD har tidigare släppt en presentation som går att tolka som att Zen 5 lanseras antingen i slutet av 2023 eller tidigt 2024, något som nu konkretiseras av Gigabyte. I ett pressmeddelande om deras nya servrar, som använder AMD:s konsumentprocessorer för att hålla ned priserna, talar bolaget om framtida kompatibilitet och med detta röjer de att nästa generation AMD Ryzen-processorer släpps senare under året.

Arkitekturen Zen 5 blir enligt AMD "helt ny", vilket snarare ska utläsas som betydande förändringar jämfört med Zen 4. Att bolag introducerar en helt ny arkitektur händer i princip aldrig och här var ursprungliga Zen ett undantag, då AMD dessförinnan hade ett misslyckande i form av Bulldozer. Trots detta återanvändes de delar som ansågs bra från föregångaren. Troligen avses att övergången till Zen 5 från Zen 4 är att jämföra med steget från Zen 2 till Zen 3, där lyftet i prestanda per klockfrekvens (IPC) blev överraskande höga 19 procent i snitt.

AMD-ZEN5.jpg

Av de detaljer som framgått av Zen 5 blir det en bredare design med en ny front-end, vilket är den del av arkitekturen där processorn hämtar data från cache- eller primärminne och förbereder denna för exekvering. AMD anger även särskilda optimeringar för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML), samt givetvis ökad energieffektivitet.

Någonting som gör Zen 5 extra intressant är valet av tillverkningsteknik, eller rättare sagt valen i plural. Med Zen 4 används 5 nanometer från TSMC och Zen 4C ska nyttja 4 nanometer, vilket namnet till trots endast är en något utvecklad variant av den förstnämnda. Med Zen 5 kommer AMD fortsatt använda 4 nanometer, men även 3 nanometer som är en helt ny processnod. Att flytta en arkitektur från en teknik till en annan är ingen smal sak, utan en investering i utvecklingskostnader som räknas i hundratals miljoner USD.

Att Zen 5 lanseras på två olika tillverkningsprocesser öppnar för att AMD kan komma att använda samma arkitektur för två generationer, där de med en andra återlanserar densamma på 3 nanometer. En sådan manöver skulle öka energieffektiviteten, öppna för att rymma fler kärnor i en processor och eventuellt ge utrymme för högre klockfrekvenser.

Avslutningsvis betonar Gigabyte vad AMD redan sagt, nämligen att sockel AM5 är här för att stanna till åtminstone 2025. Ett rimligt antagande är därför att den kommer leva kvar ännu en arkitektur efter Zen 5 innan de rör sig vidare med en ny plattform. Av en händelse är detta samma år som nästa minnesstandard, DDR6, väntas vara redo, vilket skulle kräva en övergång till en ny sockel.