#4nm

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

25

AMD:s prestandamål för Zen 5 och Zen 6 letar sig ut på webben

De kommande arkitekturerna uppges leverera 10–15 procent högre prestanda vid samma klockfrekvens per generationsskifte.

28

AMD och Nvidia tar klivet till 3 nanometer som tidigast 2025

Betydande prestandakliv inom processorer och grafikkort kan till följd av höga kostnader vid tillverkning dröja till 2026.

20

Gigabyte: "Nästa Ryzen till slutet av 2023"

I ett pressmeddelande bekräftar partnertillverkaren Gigabyte att nästa generations Ryzen-processorer lanseras till slutet av 2023.

8

Batteritid på 30 timmar och AI-hårdvara försenas när AMD skjuter på Ryzen 7040

Nyheterna som kommer med Ryzen 7040-serien är bland annat integrerad RDNA 3-grafik och krympt tillverkningsteknik, något som flyttas fram en månad.

10

AMD "Dragon Range" med upp till 16 kärnor Zen 4 för bärbara datorer

Stationära processorer flyttar in i bärbart format för att erbjuda upp till 16 kärnor och 32 trådar av arkitekturen Zen 4.

555

Nvidia avtäcker Geforce RTX 4000 och arkitekturen "Ada Lovelace"

Geforce RTX 4090 och två varianter av RTX 4080 blir först ut med Nvidias färska arkitektur, där dubbel rastrerings- och fyrdubbel ray tracing-prestanda står på menyn.

180

AMD avtäcker Ryzen 7000 "Raphael" med arkitekturen Zen 4 och sockel AM5

Den nya processorfamiljen Ryzen 7000 "Raphael" blir AMD:s första på 5 nanometer, vilket sällskapas av en ny sockel, nya finesser och integrerad grafik.

2

Nvidia djupdyker i "Grace" och "Hopper" under nästa vecka

Hårdvarutillställningen Hot Chips går av stapeln på måndag nästa vecka, och Nvidia lovar att berätta mer om bolagets första serverprocessor och färska grafikarkitektur.

32

AMD bekräftar V-Cache till Zen 4 och Zen 5

Under Financial Analyst Day presenterar AMD vad som komma skall på processorfronten. Det röjs fler detaljer om Zen 4 och Zen 5 bekräftas anlända år 2024.

131

Nvidia avtäcker "Hopper" – 80 miljarder transistorer och mångdubbel AI-prestanda

Grafikjättens satsningar på maskinlärning fortsätter när den nya grafikarkitekturen ser dagens ljus, i form av den högpresterande H100-kretsen tillverkad på TSMC:s 4 nanometer.

29

AMD uppges tillverka grafikkretsar på Samsungs 4 nanometer

Efter uppgifter om att AMD överväger Samsung för tillverkning rapporteras om att ett samarbete redan kan vara långt gånget.

47

Samsung avtäcker Exynos 2200 med RDNA 2-grafik – kallas Xclipse

Systemkretsen Exynos 2200 tar funktioner som ray tracing till mobiltelefoner och väntas se dagens ljus i Galaxy S22.

26

"Apple M2 marginellt snabbare än M1"

Med nästa Macbook Air väntas generation två av Apples egenbakade processorer lanseras, men ökningen i prestanda uppges bli marginell.

26

AMD kan tillverka processorer hos Samsung

Alltmer pekar mot att AMD riktar blicken mot Samsung för tillverkning av framtida processorer och eventuellt även grafikkort.

15

Qualcomm avtäcker Snapdragon 8 Gen 1 för nästa generations telefoner

Med prestandaförbättringar på alla fronter och nytt namnschema är Qualcomm redo att med Snapdragon 8 Gen 1 inta telefoner i toppsegmentet.