När Intel redovisade 2023 års första kvartal var det dystra siffror för processorjätten. Kvartalet var inte bara bolagets sämsta hittills, utan innebar även 36 procent lägre omsättning och ingen nettovinst. Nu uppges Intel dra åt svångremmen ytterligare och skära ned på både budget och personal.

Ryktesvägen talas det om att "Client Computing Group" (CCG), som omfattar bland annat Core-processorer för konsumenter, är ett av de segment som står inför nedskärningar. Totalt ska det handla om en minskning på cirka 10 procent av processorkategorins budget.

Till Tom's Hardware bekräftar en talesperson att nedskärningar är i görningen, om än mellan raderna. Enligt uttalandet fokuserar Intel på att "identifiera hur de kan reducera kostnader på flera plan, inklusive vissa specifika delar av verksamheten och dess anställda". Exakt vilka områden uppges inte, däremot förtydligas att de fortsätter satsa på kretstillverkning, mer specifikt USA-baserad tillverkning.

I både Intel och AMD:s kvartalsrapporter menar de två bolagen att processormarknaden slagit i botten och att uppgång väntas redan under årets andra kvartal. Med det sagt har Intel i sin rapport estimerat att de måste trimma sin spenderingsbudget med minst 10 miljarder USD, strax över 101 miljarder kronor, till slutet av 2025.