I tester har AMD:s värstingmodell Radeon RX 7900 XTX hittills inte lyckats konkurrera med Nvidias Geforce RTX 4090. Potentialen finns dock där, vilket Reddit-användaren Jedi95 bevisar genom att lätta på spärrarna och skrämma upp grafikkortet i 3,33 GHz och prestanda i klass med gröna lagets toppkort.

Med hjälp av tilltagen vattenkylning lyckas grafikkortet nå 18 335 poäng i 3DMark Time Spy Extreme. Det är högre än RTX 4090, som i SweClockers test kammande hem 16 728 poäng vid lansering. Det är inte utan andra kostnader – för att nå dit sörplar grafikkortet i sig hela 700 watt.

700w.webp

I en skärmdump visar Reddit-användaren vad som händer när RX 7900 XTX får obegränsad effektbudget.

För att lyckas med det används en så kallad "shunt mod" och mjukvara för att tvinga VRM-kontrollern att rapportera falska siffror. På det viset kringgås AMD:s spärrar och möjliggör ett i teorin obegränsat effektuttag.

Det tyder på att det kan finnas utrymme för AMD att utöka RX 7000-familjen med ännu ett toppkort, som kan tänkas hamna närmare gröna lagets konkurrent. Den ökade prestandan blir dock på bekostnad av energieffektiviteten och specifikt en hög effektbudget är ett av de skäl AMD pekat på när de tidigare förklarat varför de inte satsade högre från början.

Källa: Reddit, Tom's Hardware