Mot slutet av fjolåret lanserade AMD Radeon RX 7000-serien med RDNA 3. Toppmodellen RX 7900 XTX bjuder på imponerande prestanda, men riktas mot Nvidias näst bästa – Geforce RTX 4080. Därmed blir flaggskeppet RTX 4090 utan konkurrent i det absoluta toppskiktet. Nu förklarar AMD:s representant att de hade kunnat nå hela vägen dit med RDNA 3.

Japanska IT Media intervjuar Rick Bergman, AMD:s chef för processorer och grafikkort, och David Wang, ingenjörschef för Radeon Technologies Group. I intervjun ställs frågan om varför AMD inte tar upp kampen med Nvidias värsting. Rick Bergman berättar att ett sådant Radeon-kort var en möjlighet med RX 7000-serien, men att det valdes bort på grund av var modellens prisnivå och effektbudget skulle landa.

Technically, it is possible to develop a GPU with specs that compete with theirs (Nvidia). However, the GPU developed in this way was introduced to the market as a "graphics card with a TDP (thermal design power) of 600 W and a reference price of $1,600 (about 219,000 yen)", and was accepted by general PC gaming fans. After thinking about it, we chose not to adopt such a strategy. – Rick Bergman, AMD (Maskinöversatt)

Istället valde AMD att fokusera på prisnivån 999 USD, vilket de menar är det högsta priset som vanliga användare är villiga att betala för ett grafikkort. De repeterar även att det är viktigt att ett nytt grafikkort inte ska kräva att även chassi och nätaggregat uppgraderas. AMD:s Radeon RX 7900 XTX är inte fullt lika energieffektiv som Geforce RTX 4090, så en Radeon-modell i den senare prestandaklassen kan ha blivit en rejält törstig historia.

Det återstår att se huruvida AMD fortsätter på nuvarande spår framöver, eller om företaget väljer att möta Nvidia i den högsta pris- och prestandaklassen med nästa generation Radeon-grafikkort. En tredje möjlighet som många hoppas på är att prissättningen rör sig åt det andra hållet, till följd av svag försäljning.

Var går smärtgränsen för ett grafikkort för dig?