Nvidias hyfsat nyligen lanserade Geforce RTX 4070 är hittills inte någon publiksuccé. Höga priser och sjunkande köpkraft även bland entusiaster har lett till att lagerhyllorna fortsatt stått välfyllda och intresset är svalt. Med RTX 4060 Ti väntandes senare i veckan uppges Nvidia nu lägga RTX 4070-produktionen på is.

Rapporter om att Nvidia drar i handbromsen vad gäller produktionstakt letade sig ut redan i april. Då pekade uppgifter på begränsad tillverkning maj ut, något som nu uppges förlängas med en fortsatt paus i juni. Likt tidigare ska det fortfarande handla om ett försök att tackla svag efterfrågan och låga försäljningssiffror.

En del av problemet är att det fortfarande finns större lager av föregående generation i omlopp, som därtill sett prissänkningar i takt med att Geforce RTX 4000-serien fyllts på med fler medlemmar. Den här gången tillskrivs balansgången bli än svårare till följd av de tre nya grafikkort som väntar i RTX 4060-familjen.

Med RTX 4060 Ti 16 GB prissatt till 6 499 kronor, bara en dryg tusenlapp från RTX 4070 på 7 799 kronor, minskar Nvidias marginaler för att locka med lägre priser. Samtidigt ökar konkurrensen i ett redan priskänsligt segment. För att undvika att mätta marknaden och få stora överlager kan minskad produktion vara ett effektivt verktyg, förutsatt att Nvidia i längden lyckas väcka nytt intresse för RTX 4000-seriens mellanklasskort.