Någon form av fläktar är mer eller mindre krav i stationära datorer med prestanda värd namnet, men det är stor skillnad på fläkt och fläkt, både när det kommer till prestanda och kvalitet. När de båda parametrarna skruvas upp följer ofta priset med, där välrenommerade Noctua kanske är den aktör som generellt toppar de tre kategorierna med sina brun-beiga produkter.

På Computex 2023 slår den färska chassitillverkaren Hyte fast att de också vill sticka ut på fläktmarknaden. För att göra så nöjer sig Hyte inte med den klassiska kombinationen av motor och fläktblad, utan passar på att förse Thicc FT12 med en 32-bitars ARM-processor, magnetiska fläktkablar samt estetik som minskar skillnaden på fram- och baksida. Detta ackompanjeras av sensorer som kan läsa av temperatur och fläktens läge och följas i mjukvara.

Hyte fläktkontakter.jpg

Kontaktstift på respektive fläkt möjliggör kedjekoppling utan mellanliggande kablar.

Hyte fläktkabel.jpg

Magnetisk fläktkabel är ett annat alternativ.

Hyte front_back.jpg

Den tydliga baksida som vanligtvis är standard hos fläktar är ersatt med plast och logotyp.

Thicc 12-namnet avslöjar att det rör sig om en 120-millimetersvariant av tjockare slag, närmare bestämt 32 millimeter istället för standarden som är 25. Hyte specificerar ett luftflöde på minst 70 CFM, som är runt 17 procent mer än vad Noctua anger för värstingfläkten NF-A12x25. Detaljer om ljudnivå är däremot höljda i dunkel. Fläkten kan stängas av helt vid behov, men snurrar annars mellan 500 och 2 500 varv per minut.

Saftig prislapp

På två av sidorna hos svart-vita Thicc 12 finns nämnda magnetkontakter, som antingen kan anslutas med kabel eller kedjekopplas direkt med andra fläktar. Avslutningsvis belyser Hyte att fläkten passar lika bra som chassifläkt som monterad på radiatorer. Thicc 12 följer med Hytes färska vattenkylare, Thicc Q60, men kan i september också köpas löst. Enligt Techpowerup landar ett paket om tre fläktar på saftiga 80 USD, vilket motsvarar nära 1 100 kronor.