Den öppna hårdvaruplattformen Arduino finns i alla möjliga format och med en uppsjö av sensorer och tillbehör. Minst lika stort är det community som byggts kring de populära och pålitliga mikrokontrollerna. Nu sjösätter Arduino en ny version av den vanligt förekommande Uno-modellen, som med ändelsen "R4" tar sjumilakliv framåt i prestanda.

Den största förändringen gäller själva mikrokontrollern, som uppgraderas från 8-bitarsvarianten Atmega 328P till en kärna ARM Cortex-M4 av 32-bitarstyp. Med det följer en tre gånger högre klockfrekvensen om 48 MHz, samt 256 respektive 32 kilobyte lagring och primärminne – det senare en 16-faldig ökning. Nytt är därtill anslutning via USB Type-C.

Består gör däremot det väletablerade formatet på 53 × 69 millimeter och placeringen för de många GPIO-kontakterna, som lämnar stöd för befintliga tillbehör och program. Det innebär 14 digitala pinnar och 6 analoga, där lika många har stöd för PWM-styrning. På anslutningsfronten syns numera även stöd för en 12-bitars DAC och en anslutning för fordonsspecifika CAN.

Arduino Uno delas i Minima och Wifi

Arduino 2.jpg

Minima-modellen till vänster, Wifi-utförande till höger.

Arduino Uno R4 släpps i två utföranden, där tidigare nämnda uppgraderingar gäller båda varianter. Det största tillskottet hos Wifi-syskonet är självklart Wifi-anslutning. En LED-matris om 12×8 dioder syns också, som exempelvis tar Blink – Arduino-världens "Hello World" – till två dimensioner. Avslutningsvis talas om en inbyggd mekanism som kan upptäcka, stoppa och varna användaren för logiska fel som division med noll.

De två nykomlingarna finns redan nu tillgängliga att beställa genom Arduino-webbutiken. Enklare Arduino Uno R4 Minima kostar 18 euro eller motsvarande strax över 200 kronor och kan beställas för omgående leverans. Första veckan i juli blir Arduino Uno R4 Wifi tillgänglig, och vrider upp prislappen till 25 euro eller några kronor under 300-stecket.

Läs mer om hårdvara för hemmapulare: