I augusti år 2021 introducerade Google ytterligare en prenumerationsvariant för reklamfritt Youtube, mer specifikt det lite billigare Youtube Premium Lite. Nu framgår att Lite läggs ned, bara lite drygt två år efter det först lanserades.

Förändringen är meddelad via mail. Där framgår att Youtube slutar erbjuda Premium Lite efter den 25 oktober 2023 och att prenumerationen därmed upphör. Som plåster på såren erbjuds en provperiod på en månad av den ordinarie Premium-prenumerationen, oavsett om användaren nyttjat en prövoperiod tidigare eller inte.

Syftet med Youtube Premium Lite var att erbjuda reklamfritt Youtube till ett lägre pris. Lite-versionen saknar officiellt möjlighet att spela upp ljud och bild medan Youtube körs i bakgrunden på mobila enheter, tillgång till Youtube Originals-videor, nedladdning av videor för lokal uppspelning samt ett reklamfritt Youtube Music. Därmed bantades även priset till 69 kronor, istället för ordinarie 119 kronor.

I meddelandet skriver Youtube att de "fortsätter arbeta med andra versioner av Premium Lite", men några detaljer om en eventuell ersättare saknas. Exakt varför Premium Lite läggs ned framgår däremot inte. Efter den 25 oktober är det bara ordinarie Premium för 119 kronor i månaden som finns kvar som reklamfritt alternativ.

Klicka här för att läsa hela meddelandet från Youtube

Tack för att du varit en av våra första Premium Lite-medlemmar.

Vi skriver för att berätta att vi inte längre kommer erbjuda din version av Premium Lite efter den 25 oktober 2023. Vi förstår att det kan vara tråkigt att höra, men vi fortsätter arbeta med andra versioner av Premium Lite och använder feedback från våra användare, kreatörer och partners.

Vi avslutar ditt medlemskap den 25 oktober 2023. Dina Premium Lite-förmåner upphör i slutet av faktureringsperioden och sedan debiteras du inga fler avgifter.

Som tack för din lojalitet erbjuder vi en 1 månads provperiod på Premium (även om du har haft en provperiod tidigare). Med Premium kan du titta på videor utan annonser, offline och i bakgrunden. Du kan dessutom streama musik utan annonser i YouTube Music-appen.

Visa mer