Användare på X, tidigare Twitter, har börjat rapportera om en ny typ av reklam som bryter mot de flestas förväntningar kring hur reklam ska visas på sociala medier. Den nya sortens reklam ser ut som inlägg utan användar- och kontonamn, skriver Mashable. De saknar även den vanliga indikationen på att det är köpt innehåll.

Reklamen består istället av en profilbild, en text, en bild och ikonerna för att kommentera, retweeta, gilla och dela samt statistik-ikonen, men ingen av dessa ikoner är knappar och de visar inga siffror. Istället är hela reklamen en enda stor knapp som skickar användaren vidare till olika skumma sajter som i sin tur huvudsakligen består av ytterligare reklam.

De reklaminlägg som Mashable har sett är alla klickbete av den sort som på engelska kallas chumbox (ett ord som utanför internet betyder beteshink) – vanligen visade i ett rutnät av länkar under artiklar, gjorda för att locka så många klick som möjligt med rubriker som ”du kan inte ana vad läkaren sade härnäst”. Ett par av exemplen från X är ”det verkar otroligt, men händer varje dag i Dubai” och ”de här otroligt häftiga prylarna kommer vara slutsålda i år. Handla nu!”.

X har dragits med sjunkande reklamintäkter allt sedan Elon Musk tog över företaget. Där det tidigare sålde alla reklamplatser på egen hand har företaget idag hjälp av externa företag som Inmobi och Google. Enligt en rapport från Media Matters for America har en del reklamköpare som tidigare lämnade X kommit tillbaka, men spenderar betydligt mindre.