Under natten till tisdag anlände en uppdaterad version av "Top 500" – en lista som rangordnar de 500 snabbaste och mest kraftfulla superdatorerna i världen. I topp är inte helt oväntat fortsatt superdatorn Frontier, som med 8 730 112 processorkärnor signerade AMD tar sig upp i Exascale-nivå.

Trots Frontiers förstaplats är det andraplatsen som Top 500 lyfter som bland de mest intressanta. Där återfinns Aurora, som kombinerar HPE Cray Ex med hårdvara från Intel. Mer specifikt handlar det "Sapphire Rapids"-baserade fjärde generationens Xeon Max parat med grafikkretsar ur Intels Xe-baserade Max-familj, tidigare känt som "Ponte Vecchio".

top5002.jpg

De fem mest kraftfulla superdatorerna i världen.

Precis som Frontier siktar Aurora på Exascale, men superdatorn är inte riktigt där ännu. Till följd av förseningar är bara halva systemet är i drift och medräknat i Top 500. I fullfjädrat utförande planeras superdatorn husera 21 248 processorer och 63 744 grafikkretsar, som tillsammans ska ge beräkningskraft om 2 exaflops – en bra bit över Frontiers 1,194 exaflops.

Intel SC19 News_Embargo_Nov. 17-page-016.jpg

Superdatorn är uppbyggd av flera moduler, där varje huserar två processorer och sex grafikkretsar.

Trots det lyckas Aurora ändå ta sig förbi forna tvåan Fugaku. Detsamma gäller Eagle, som är hemmahörande hos Microsoft och kombinerar Intel-processorer med Nvidias "Hopper"-baserade grafikkretsar H100. Med Eagle och Auroras intåg glider även finska Lumi ned på listan. Den kvarstår som Europas bästa superdator, men trots uppgraderingar förvandlas den tidigare tredjeplatsen till femte plats.

Läs mer om superdatorer: