I senaste uppdateringen av Valves spelklient Steam välkomnar plattformen Sony in i värmen, eller åtminstone bolagets handkontroller. Utöver det stöd som finns för Microsofts Xbox-kontroller utökar Valve med bättre stöd för Dualshock- och Dualsense-kontroller, det vill säga handkontrollerna till Playstation.

Det är sedan tidigare fullt möjligt att använda Sonys olika handkontroller. Valve öppnade exemnpelvis Steams eget input-API för Dualsense redan under år 2020. De största skillnaderna i uppdateringen handlar främst om att göra stödet tydligare och hjälpa spelare hitta vilka spel som fungerar med vilka handkontroller.

5927f80cbf14bbdf620ec61a43def9240d904978.jpg

"Kontroll-vänliga" spel får tydligare markeringar för varje typ av handkontroll.

aaac24fbef275d99b1526f04a23e3ae196597bfb.jpg

Spel får tydligare rekommendationer kring vilken handkontroll och vilka inställningar som finns tillgängliga.

Varje spels butikssida får tillägg av särskilda symboler som indikerar vilka handkontroller som spelet har stöd för. Spel får därtill tydligare detaljerad information kring huruvida utvecklaren rekommenderar att spelet körs med handkontroll eller inte och hur fullständigt stödet är. Därtill tillkommer en särskild sida för alla spel som har fullt stöd för Steams eget input-API.

Cirka 12 procent av alla spelare använder handkontroll

Att Steam utökar och tydliggör stödet för handkontroll handlar kort och gott om ett ökat intresse från spelare. Enligt Valve använder cirka 12 procent av alla spelare en handkontroll regelbundet. För vissa enskilda speltitlar, däribland bollsportspel, använder över 80 procent av spelare en handkontroll.

Det senaste året ska över 3 miljarder spelsessioner ha inkluderat en handkontroll. Av dem var 60 procent Xbox-kontroller, medan cirka 27 procent av en Playstation-kontroll av något slag. De kvarvarande procenten uppges vara en blandning mellan Valves egna Steam Deck, Nintendos Switch Pro-kontroller och "hundratals andra modeller".

För fyra år sedan låg siffran endast på 990 miljoner, varav 76 procent var Xbox-kontroller och endast 19 procent Playstation-kontroller. Steam menar att antalet sessioner med Playstation-kontroller fyrdubblats och att det därmed är dags att inkludera dem på allvar.