Under hösten har Googles dotterbolag Youtube förklarat krig mot reklamblockerare, och företagets utvecklare har introducerat olika tekniska lösningar för att försämra upplevelsen för användare som försöker undvika reklam utan att betala för Youtube Premium-prenumeration.

Techspot skriver att Google om några månader kommer genomföra en förändring som kan göra det betydligt svårare för utvecklarna av reklamblockerare att hänga med när Youtube ändrar sin kod för att upptäcka dem. I en intervju med Engadget berättar flera utvecklare om hur de idag behöver uppdatera sina webbläsartillägg närmast konstant med nya blocklistor och metoder för att kringgå Youtubes reklamblockeringsblockerare, men från 2024 kan det bli omöjligt för tillägg i Chrome.

Då kommer Google nämligen släppa en uppdatering av Chrome som avslutar stödet för Manifest V2-tillägg och tvingar utvecklare att använda Manifest V3. Det innebär bland annat att varje uppdatering av ett tillägg måste genomgå en säkerhetsrevision ungefär som för mobilapplikationer på App Store och Google Play‑butiken. Google skulle sedan kunna dra ut på dessa kontroller, och det blir svårt för utvecklarna av reklamblockerare att bevisa att just deras tillägg hålls tillbaka som ett vapen i kampen om Youtube-reklam.

Användare som inte nöjer sig med det och inte är villiga att betala för en prenumeration kan skaffa en annan webbläsare som Mozilla Firefox. Mozilla har lovat att inte införa något krav på Manifest V3.