Det senaste året har priset på DDR5-minne sjunkit successivt, där botten nåddes under september månad i år. Anledningen till de rekordlåga priserna är överproduktion hos kretstillverkarna, där aktörer likt Samsung, Micron och SK Hynix suttit på stora lager utan tillräcklig efterfrågan från konsumenter för att sälja dessa till normalpris. För att minska på lagren har bolagen därför behövt sälja kretsarna billigare till modultillverkarna, vilket har gjort tydligt negativa avtryck i lönsamheten.

För att stävja den försämrade lönsamheten har minneskretstillverkarna under hösten skruvat ned produktionstakten rejält, i hopp om att detta ska normalisera priserna igen. Enligt en ny rapport från Mydrivers (via Wccftech) verkar detta ha gett resultat, då priserna för DDR5-baserade minneskretsar har ökat med mellan 15 och 20 procent. Den rapporterade prisuppgången rör alltså i dagsläget själva minneskretsarna och inte de färdiga minnesmodulerna som säljs till slutkund.

minnespriser.png

Prisutvecklingen på 32 GB Corsair Vengeance DDR5-6000. Källa: Prisjakt

Dyrare minneskretsar kommer oundvikligen att göra avtryck på priserna hos de färdiga minnesprodukterna, även om denna uppgång kan släpa något till följd av äldre lager. Sedan lägstanivån i september har många populära minnespaket ökat i pris med över 30 procent, och mycket talar för att denna uppgång kommer att fortsätta efter årsskiftet.