Utvecklaren Morse Micro har visat upp den nya räckvidden för IEEE 802.11ah, eller Halow wifi standard. I en video där två personer har ett samtal över facetime kopplat till wifi-lösningen går den ena deltagaren längre och längre ifrån, tills signalen blir brusig och osammanhängande. Enheterna lyckades ha en fortsatt stabil uppkoppling på 1 Mbps - vid tre kilometers avstånd från wifi-routern.

Nu ska den nya Halow-tekniken användas för att sammankoppla IOT-enheter, kritisk infrastruktur och smarta byggnader. Testet utfördes dessutom vid en strand, med nära till en motorväg och ett bostadsområde - platser där Halow-tekniken är tänkt att användas.

2016 lanserades Halow Wifi standard, som erbjuder Wifi-uppkoppling till teknik som kräver mindre ström och till ett lägre pris. Morse Micro har nu gjort ett tillägg till den tekniken med den nya maximala räckvidden på tre kilometer och med en frekvens på på 900 Mhz.

Det nya Halow-systemet, med sina 32 Mbps, har inte lika snabbt överföringshastighet som Wifi 7, men har en längre vidd på sin uppkoppling, som ska nyttjas av viktig infrastruktur. Halow-systemets förmåga att penetrera väggar exempelvis, gör de optimala för övervakningskameror och andra viktiga tekniker i samhället.