För en dryg vecka sedan visade Open AI upp GPT-4 Omni, en ny ”smartare” modell baserad på GPT-4 med förbättringar på många områden. Företaget lanserade också en ny syntetisk röst kallad Sky. Rösten påminde mycket om skådespelaren Scarlett Johanssons, och jämförelsen blev inte mindre uppenbar när företagets vd Sam Altman publicerade ett inlägg på X som kort och gott löd: ”her”.

Inlägget syftade så klart på Spike Jonze-filmen från 2013 där Scarlett Johansson spelar AI-assistenten Samantha. Kort efter lanseringen drog Open AI tillbaka Sky, och nu rapporterar Techspot att det var efter att skådespelarens advokater hörde av sig.

Open AI har sagt att Sky tränades på ”en annan professionell skådespelare” med sin egen röst, men när Scarlett Johansson hörde den blev hon bestört, då inte ens en del nära vänner kunde avgöra om rösten var hennes eller inte. I ett uttalande till NPR säger skådespelaren att Sam Altman tidigare hade hört av sig och ville anlita henne för att ge röst åt en ny AI. Hon tackade nej, men ett par dagar innan lanseringen av Sky hörde han av sig igen till hennes agent och bad henne tänka om.

När företaget sedan släppte rösten utan att vänta på svar blev hon tvungen att anlita jurister, som skickade två brev till Sam Altman och Open AI och bad om en detaljerad beskrivning av processen företaget använde för att ta fram rösten.