Windows på ARM ser, efter många om och men, i år ut att bli något att ta på allvar. Microsoft har starka förhoppningar på att kunna ta igen Apples försprång bland lätta bärbara tack vare Qualcomms nya kraftfulla systemkretsar Snapdragon X Plus och Elite. Företagets satsning på att få x86-kod att köra på ARM-processorer har pågått i flera år och har tidigare bland annat gjort det enkelt för just Mac-användare att köra Windows-program i virtuella maskiner med Windows 11 för ARM.

När de första datorerna med de nya Snapdragon-kretsarna börjar säljas i juni lär en och annan kund vara nyfiken på om även spel fungerar. Som tur är finns det redan en webbplats som testar och spårar just det, och både Microsoft och Qualcomm har gett sajten tummen upp.

worksonwoa.com finns en lista över spel som har testats och fungerar på Snapdragon X Elite-baserade bärbara. Hittills har sajten testat nära 1 500 spel och ger varje spel ett av följande fyra omdömen:

  • Perfekt – minst 60 bilder per sekund vid 1080p och inga grafikbuggar.

  • Spelbart – minst 30 bilder per sekund vid 1080p och minimala grafikbuggar.

  • Startar – lägre prestanda eller buggar som påverkar spelandet.

  • Ospelbart – startar inte alls på grund av antifusksystem eller något annat.

En snabb titt på sajten visar att många spel inte håller sig till ovanstående. Resident Evil Village har till exempel omdömet Perfect men i detaljerna framgår att den testade bildhastigheten var 32,86 bilder per sekund, och Control listar som Spelbart trots att det bara får 23 bilder per sekund.