I slutet av maj rapporterade en användare på HP:s supportforum att en BIOS-uppdatering rekommenderad av HP Support Assistant för Probook 455 G7 misslyckades att installera och lämnade datorn obrukbar. Just den här användaren är uppenbarligen någorlunda händig med datorer och gav sig på att manuellt flasha ny firmware till moderkortet med en CH341A-programmerare, men stötte på ett nytt problem då flashningsprogrammet klagar på att firmware.bin-filen från HP inte är en normal UEFI-binär.

Användaren frågade om någon kunde hjälpa till att hitta en fungerande firmware.bin-fil till den HP-modellen, men istället drällde det in rapporter från andra användare med samma problem. Flera är it-tekniker på företag som nu sitter med ett helt gäng datorer som inte längre startar.

En av dessa skriver att HP:s tekniker gissade att Microsoft Update hade skickat ut en felaktig version av uppdateringen, men användarens företag testade att installera manuellt med filen hämtad direkt från HP med samma resultat. En uppdatering från BIOS-version 1.14 till den nya 1.17-versionen fungerade, men på datorer som redan var på version 1.15 eller 1.16 misslyckas den.

Några forumanvändare har lyckats återuppliva maskiner med CH341A-programmerare, bland annat en som kopierade innehållet på BIOS-kretsen från en fungerande maskin till en maskin den trasiga uppdateringen hade slagit ut. Men HP kan knappast begära att alla kunder klarar det.

HP:s support i olika länder verkar olika benägen att erkänna att felet ligger hos företaget, då några användare rapporterar att de fått hjälp i form av utbytta moderkort medan andra har fått offerter på tusentals kronor för reparationer med utgången garanti.