För ett par veckor sedan publicerade Microsoft en uppdaterad guide till att växla från lokalt konto till Microsoft-konto i Windows 11 eller tvärt om. Visserligen placerade företaget de senare instruktionerna mellan varningar om alla nackdelar med lokala konton, men instruktionerna fanns ändå där.

Nu är de borta.

Tack vare Wayback Machine går det att se att Microsoft lade till instruktioner för att byta till lokalt konto 12 juni, och tog bort dem igen fem dagar senare, upptäckte Tom's Hardware. Under mindre än en vecka kunde användare alltså följa företagets officiella guide till att använda Windows utan ett konto kopplat till molnet.

Varför företaget valde både att publicera guiden och att sedan radera den är okänt. Det är möjligt att en falang inom företaget är mer intresserad av att underlätta för och informera användarna, medan en annan är fast besluten att få så gott som alla att byta till Microsoft-konto.

Microsoft har de senaste åren gjort det svårare att ställa in Windows på en ny dator eller efter ominstallation med lokalt konto från start, men för den som så önskar är det fortfarande enkelt att byta till lokalt konto när datorn väl är aktiverad. Öppna Inställningar -> Konto -> Din information och klicka på Logga in med ett lokalt konto istället. Ett annat alternativ är att behålla Microsoft-kontot för att få fördelarna som enkel hantering av Windows-licensen, men skapa ett separat lokalt konto för vardagsbruk.