Penryn, den senaste modellen av Core 2 lanserades för enbart ett kort tag sedan men redan nu har datorentusiaster världen över börjat drömma om nästa processor från Intel, den så kallade Nehalem. Jämfört med tidigare uppgraderingar i Core-arkitekturen från Intel kommer Nehalem vara ett enormt steg. Den mest märkbara skillnaden rent fysiskt är att processorn kommer att byta sockel, från LGA775 till LGA1366. Med andra ord kommer processorn inte att passa dagens moderkort, och även att se annorlunda ut. Därför är det intressant när nu de första bilderna på denna processor läckt ut på Internet.

Jämfört med dagens processor från Intel kommer den största skillnaden hos Nehalem att vara den inbyggda minnesbussen direkt på processorkärnan, och hur processorn kommunicerar med övrig hårdvara i datorn. AMD har länge varit ensamma om inbyggda minneskontroller på processorn men nu kommer alltså även Intel att använda sig av denna teknik. Ytterligare något som AMD har använt sig av länge är deras Hyper Transport-teknik för att kommunicera med övrig hårdvara i datorn, och även den här tekniken implementerar nu Intel i Nehalem.

Andra skillnader mellan Core 2 och Nehalem är att den sistnämnda kommer att ha åtta logiska enheter, datorn kommer alltså att uppfatta en Nehalem som åtta separata processorer. Detta är möjligt genom att Intel återigen har börjat använda sig av Hyper Threading-tekniken som introducerades i och med Pentium 4 för ett flertal år sedan.

Processor

Kärnor

Logiska enheter

Sockel

Intel Core 2 Quad

4

4

LGA775

Intel Nehalem

4

8

LGA1366

Utöver bilder på själva processorn har också en bild på ett moderkort anpassat för Nehalem kommit ut på Internet. Tillverkare av detta moderkort uppges vara Gigabyte och ser ut att vara ett server-moderkort för dubbla processorer. Men med tanke på att Intel i och med lanseringen av Nehalem även skall släppa en uppdatering av Skulltrail-plattformen som går under kodnamnet Smackover kan bilden på det här moderkortet ge oss en eventuell uppfattning om hur ett sådant moderkort kan tänkas att se ut.

Enligt de senaste uppgifterna kommer Nehalem att lanseras i slutet av 2008. Att mycket arbete är kvar innan dess blir tydligt när den rapporterade klockfrekvensen på Nehalem för närvarande enbart är 1 GHz. Exakt vilken klockfrekvens Nehalem kommer att ha vid lansering är ännu oklart, men det är rimligt att anta att den kommer vara betydligt högre än 1 GHz.

Källa: TechConnect Magazine.