Små bärbara datorer är väldigt populära bland entusiaster just nu. Asus banade vägen med sin EEE PC men många andra tillverkare har följt efter och troligen kommer vi under sommaren och hösten se ett antal liknande modeller från andra tillverkare. Zepto är relativt tidigt ute och har idag lanserat modellen Notus, som vänder sig till dem som kräver en ultraportabel dator med lång batteritid.

Datorn har en 12,1-tumsmonitor som endast är 3,5 millimeter djup och är av LED-typ. Vikten ligger på 1,1 kilo och enligt Zepto skall man kunna tappa den från en meters höjd utan att den skadas tack vare att den har ett skal i magnesium. Skalet gör även att den är vätskebeständig och man kan således tappa ut en kopp te över den utan att elektroniken skadas.

Hårdvarumässigt är denna dator mycket intressant. Den bygger nämligen på den nya UMPC-plattformen som Intel kallar McCaslin. Denna plattform konkurrerar inte med [news id="7389"]Atom[/news] utan den är tänkt för ännu mer energisnåla applikationer. Processorn i McCaslin-plattformen har arbetsnamnet Stealey och mäter 14x19 millimeter som är litet jämfört med exempelvis Dothan ULV som mäter 35x35 millimeter. Processorn har ett uppskattat TDP-värde på cirka 3 watt. Frekvensen ligger på 800 megahertz och systembussfrekvensen på 400 megahertz.

Denna energisnåla processor gör att Notus bara drar cirka 4,1 watt under drift, enligt Energy Star 4.0-standarden. Batteritiden på Notus är angiven till 10 timmar, vilket får anses som mycket bra. Zepto har varit sparsmakade med specifikationer i sitt pressmeddelande men säger att mer information dyker upp när den går att beställa på Zeptos webbplats.

I övrigt har Notus blåtand 2.0 (med EDR), trådlöst nätverkskort med 802.11n-stöd, en TPM-modul (Trusted Platform Module) samt en 80-gigabyteshårddisk som troligen snurrar i 4200 varv per minut.

Tack vare att datorn har så pass låg strömförbrukning har den fått godkännande att använda sig av det danska Elspararmärket som hanteras av Elsparfonden. Anders Hjorth Jensen som är projektledare för Elsparfonden kommenterar Notus:

Det är stora energibesparelser att hämta när producenter som Zepto gör en insats för att producera datorer med mycket låg elförbrukning. Den uppnådda elförbrukningen för Notus på 4.1 watt är mycket lågt med tanke på att kravet är på 14 watt för att få Elsparefondens rekommendationer, och har därmed rätt till att använda sig av Elspararmärket

Notus skall finnas tillgänglig i slutet av denna månad och startar på cirka 10 000 kronor. Priset är dock helt beroende av konfigurationen.