Olympiska Spelen hölls nyligen i Beijing i Kina och mer än en gång diskvalificerades en atlet för dopning. Att vinna världsmästerskap i StarCraft eller Counter-Strike kanske inte är lika prestigefyllt som att ta hem en OS-medalj, men det stoppar inte professionella datorspelare från att ta olagliga preparat för att kunna prestera bättre än motståndarna.

Det är Alex Walker, direktör för den stora speltävlingen World Cyber Games, som i en intervju delgett att även en del nördar dopar sig. Walker har sett att flera datorspelare dykt upp till tävlingen tydligt påverkade av cannabis, och vid enstaka tävlingar har han även noterat att amfetamin används.

Walker ser dopningen som ett problem, men han anser att de bästa spelarna fortfarande är tillräckligt bra för att spöa de dopade spelarna.

In one WCG, a player I knew took amphetamines an hour before his match to boost his reflexes. His team ended up losing the match, although it certainly had an impact - his performance helped his team to win one map out of three - it kind of hits home that only the really talented will come out on top in the end.

World Cyber Games är världens största arrangör av professionella datorspelstävlingar, med tävlingar inom bland annat StarCraft, Warcraft III, Counter-Strike och Halo 3. Trots det har WCG inte tillräcklig budget att göra något åt dopningen. Walker poängterar dock att tävlingarna pågår så länge att det inte är praktiskt möjligt att vara dopad hela tiden. Han hoppas därför att problemet inte blir större än det redan är.

Källa: Gameplayer.