MX Master kan användas direkt utan behov att installera någon mjukvara, men den som vill göra ytterligare inställningar kring olika knappars funktion behöver programmet Logitech Options. Användare med Windows 8 (och uppåt) tillfrågas redan vid inkoppling av musen om de vill att den tillhörande mjukvaran ska installeras medan andra operativsystem kräver att denna laddas ner separat.
Mjukvaran Logitech Options är en avskalad och rättfram historia, vilket känns som en frisk fläkt i en värld där det finns alltför många plottriga program till kringutrustning. Under den första fliken utförs tilldelningen av funktioner till musens alla knappar, där ett enkelt klick på respektive knapp plockar upp en meny med tillgängliga kommandon. Det är även här man ställer in vad de olika gesterna ska åstadkomma när gestknappen hålls ner.
Den andra fliken bjuder på inställningar för sensorkänslighet samt en rad olika parametrar kring de båda skrollhjulen. Här finns det bland annat möjlighet att ställa in det primära hjulets dynamiska skrollfunktion, där både känsligheten hos detta kan justeras samtidigt som det finns möjlighet att stänga av funktionen helt.
Två veckor tillsammans med Logitech MX Master
Efter att de senaste tio åren ha använt Logitechs gamla trotjänare MX518 dagligen var omställningen till MX Master inte helt lätt för undertecknad. Att överge fingertoppsfattningen för att istället låta hela handen vila på musen visade sig kräva en viss invänjningsperiod, men efter ett par dagar kändes det hela naturligt.
Känsla
Faktum är att Logitech har lyckats riktigt bra med ergonomin hos musen, där handen får ett stabilt och skönt stöd som i slutändan har resulterat i en mer utvilad arm i slutet av arbetsdagen. Därtill skadar det inte att MX Master är ett kvalitetsbygge av rang, där allt ifrån materialval till känslan i knappar och skrollhjul känns otroligt gediget och påkostat.
Möjligheten att frikoppla det primära skrollhjulet är knappast någon nyhet, men till MX Master har Logitech finputsat finessen ytterligare. Resultatet blir en ytterst välpolerad upplevelse, där främst det dynamiska läget imponerar genom att ge en sömlös övergång mellan vanligt precisionsskrollande till höghastighetsbläddrande. Det kanske inte låter särskilt speciellt på pappret men i verkligheten blir funktionen snabbt beroendeframkallande och svår att leva utan.
Det sekundära skrollhjulet sitter bra till för att enkelt manövrera detta med tummen samtidigt som det tyvärr gör att de närliggande två knapparna får ta plats i baksätet när det kommer till lättillgänglighet. Den dolda gestknappen är visserligen lätt att komma åt men något för trög att aktivera för att undertecknad ska använda gester i någon större utsträckning under det dagliga arbetet.
Musens Darkfield-sensor fungerar precis som annonserat, det vill säga att den i mångt och mycket struntar fullständigt i vilket underlag som används. MX Master arbetade gladeligen vidare oavsett om vi gled över glas, denimtyget på undertecknads byxor, en soffarm eller för den delen ett högblankt vitt skrivbord.
Spel
En sak ska man ha klart för sig på en gång – MX Master är inte byggd att spela med. Logitech marknadsför modellen för produktivitet samt kontorarbete och pekar istället spelintresserade till företagets G-serie av möss. Det är givetvis inte omöjligt att spela med den, men både tyngden och viktdistributionen satte gång på gång käppar i hjulet för precisionen i snabba och stressiga spelsessioner.
Batteritid och räckvidd
Batteritiden hos trådlös kringutrustning är starkt beroende på användarmönster, vilket gör att det svårt att sätta en definitiv siffra på en produkt. Logitech hävdar att MX Master håller upp till 40 dagar beräknat på sex timmar vanligt kontorsarbete om dagen. Undertecknad fick ut ganska exakt 12 arbetsdagar innan sladden var tvungen att kopplas in i musen, men då hamnade det om cirka 8 timmars ganska tungt användande per dag.
Ganska exakt en dag innan batteriet tog slut varnade den medföljande mjukvaran om att det var dags att ladda, vilket innebar att detta kunde skötas smidigt på natten till nästa arbetsdag. Även om batteriet tar slut mitt i arbetet kan sladden sitta i medan man fortsätter använda musen samtidigt som det endast krävs knappt fem minuter för en laddning som räcker resten av dagen.
När det kommer till räckvidd stämmer de specificerade 10 metrarna ganska bra, även om det kan variera från plats till plats. I vissa miljöer är exempelvis 2,4 GHz-bandet helt fullsmetat av annan trådlös trafik och då minskar räckvidden något hos den medföljande USB-dongeln. I de fallen kan istället Bluetooth-kopplingen fungera bättre förutsatt att datorn man använder har stöd för protokollet.