Logitech MX Master

IMG_7955.jpg

Egenskap

Värde

Dimensioner (H×B×L)

48,8 × 85,7 × 126 mm

Vikt

145 gram

Knappar

5 st.

Sensor

Laser (Darkfield)

Upplösning

1 600 dpi

Batteri

Inbyggt Li-polymer (500 mAh)

Batteritid

Upp till 40 dagar

Tillbehör

Micro USB-kabel för laddning, Unifying USB-mottagare

Anslutning

Trådlöst via medföljande mottagare samt Bluetooth 4.0

Räckvidd

Upp till 10 meter

Pris

Logitechs MX-serie av möss introducerades i början av 2000-talet och har sedan begynnelsen toppats av ett trådlöst flaggskepp. Efter ett gap på sex år tar nu MX Master över rollen som ny toppmodell efter 2009-års värsting Performance Mouse MX ,som i sin tur efterträdde MX Revolution och den gamla klenoden MX 1000.

IMG_7956.jpg

MX Master är likt sina föregångare en rejäl mus som utan problem klassar in i redaktionens interna kategori "modell slagskepp". Logitech skyltar stolt med att nykomlingen har utformats för hand av det irländska designhuset Design Partner, där minsta lilla detalj har fintrimmats för att åstadkomma en optimal ergonomi.

Musen har skalats tillbaka en gnutta på knappfronten och kommer med totalt fem sådana samt en dold "gestknapp". Därtill syns två skrollhjul, ett på ovansidan och ett på vänstersidan, där det sistnämnda är tänkt för horisontell skrollning.

IMG_7964.jpg
IMG_7962.jpg
IMG_7961.jpg
IMG_7960.jpg

Tanken bakom modellens form är att låta hela handen vila på den, där musens högra sida har en rejäl utbyggnad som används som en plattform för tummen. Detta innebär att MX Master endast kan användas på ett vettigt sätt med högerhanden och i dagsläget planerar inte Logitech en version för vänsterhänta.

IMG_7968.jpg

En av musens paradnummer är, likt tidigare MX-flaggskepp, det flexibla skrollhjulet. Med MX Revolution introducerade Logitech möjligheten att frikoppla detta helt och denna finess återkommer med MX Master. Detta innebär att skrollhjulet på begäran kan snurra helt fritt, vilket är särskilt användbart när man vill ta sig igenom exceptionellt långa dokument eller webbsidor.

Förutom att kunna byta mellan det frikopplade läget och det klassiska ditot, där man skrollar med förutbestämda "hack", så finns det även ett slags dynamiskt läge. Detta kombinerar precisionen från det klassiska läget med hastigheten från det frikopplade genom att automatiskt släppa på spärren till skrollhjulet när detta manövreras på ett hastigt vis.

IMG_7965.jpg

På musens vänstra sida återfinns det sekundära skrollhjulet som främst är menat att användas för horisontell bläddring – även om det går att konfigurera för andra ändamål. Detta ackompanjeras av två tumknappar som vid leverans är inställda för navigering fram och tillbaka i exempelvis webbläsare eller filhanterare.

Inuti själva avsatsen som tummen vilar på återfinns en dold knapp under den gummerade ytan. Denna, som Logitech kallar gestknappen, har som syfte att användas tillsammans med olika musrörelser för att utföra vissa snabbkommandon. Direkt ur kartong går det exempelvis att hålla ner gestknappen och föra musen uppåt för att maximera fönster alternativt föra den nedåt för att minimera dessa.

IMG_7959.jpg
IMG_7971.jpg

MX Master har bestyckats med en lasersensor med upplösningen 1 600 dpi, där känsligheten kan ställas i steg om 200 dpi. Sensorn är begåvad med företagets Darkfield-teknik som introducerades med föregångaren Performance Mouse MX, vars syfte är att kunna läsa av en stor mängd olika underlag utan problem. Detta innebär bland annat att musen går att använda på glasskivor med förutsättningen att dessa har en tjocklek på åtminstone 4 millimeter.

Musens trådlösa anslutning sker via Bluetooth 4.0 alternativt RF över 2,4 GHz-bandet med den medföljande USB-mottagaren. För att enkelt kunna upprätthålla flera parkopplingar finns det en knapp i botten där man kan växla mellan tre olika datorer eller enheter med ett enkelt tryck.

IMG_7970.jpg
IMG_7969.jpg

Modellen kommer med ett inbyggt litium polymer-batteri på 500 mAh som laddas via en Micro USB-port på musens framsida. En full laddning ska enligt företaget räcka upp till 40 dagar vid "normalt användande" på en arbetsplats medan endast fyra minuters laddning med kabeln ska räcka till ytterligare en arbetsdag användning på batterikraft.