Steelseries Apex M800

IMG_0786.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Steelseries

Modell

Apex M800

Brytare

Steelseries QS1 (Kailh)

Anslutningar

2 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

510 × 174 × 41 mm

Vikt

1,39 kg

Pris

Steelseries Apex M800 följer upp företagets tangentbord Apex som lanserades i början av 2013. Utseendemässigt påminner de båda modellerna om varandra, men utöver det är likheterna inte många under skalet. Där ursprungliga Apex baserades kring vanliga membranbrytare tar M800 steget över till mekaniska sådana, och dessutom egenutvecklade sådana, samtidigt som modellen har bestyckats med avsevärt mer sofistikerad bakgrundsbelysning.

IMG_0787.jpg
IMG_0788.jpg
IMG_0797.jpg
IMG_0798.jpg

Likt sin föregångare är Apex M800 en rejäl pjäs, som med sina 1,39 kg ligger riktigt stabilt på skrivbordet. Steelseries har dock valt att hålla tillbaka lite när det kommer till dedikerade makrotangenter denna gång, vilket gör att nykomlingen känns betydligt mindre plottrig rent layoutmässigt. Modellen levereras återigen utan handlovsstöd, vilket drar ner det ergonomiska intrycket något. Detta finns för separat försäljning med en prislapp på cirka 200 kronor.

IMG_2787.jpg

Steelseries Apex M800 till vänster, Steelseries 6GV2 till höger

Precis som Cherrys MX Board 6.0 har Steelseries satsat på riktigt låga tangenter med Apex M800. Dessa är ungefär hälften så höga som traditionella tangenter hos mekaniska modeller, vilket ger en mer nära känsla.

IMG_0789.jpg

Vid tangentbordets vänstra kant återfinns sex dedikerade makrotangenter som kan programmeras via företagets medföljande mjukvara Steelengine. Makroprogrammering är dock inte begränsad till dessa, utan kan utföras på samtliga av tangentbordets knappar.

IMG_0790.jpg

I tangentbordets övre kant syns ett antal snabbknappar som delar tangenter med F5 till F12 och aktiveras genom att hålla ner funktionsknappen (den med Steelseries-loggan i nederkant på tangentbordet). Med dessa kan man exempelvis justera modellens bakgrundsbelysning, systemets ljudvolym samt sköta enklare mediaspelarfunktioner.

IMG_0799.jpg
IMG_0793.jpg

Baktill på tangentbordet finns det dubbla USB 2.0-portar för möjlighet till enkel inkoppling av exempelvis möss eller headsets. Själva tangentbordet ansluts i sin tur via dubbla USB-kontakter till datorn och erbjuder "full n-key rollover" via dessa, det vill säga att samtliga tangenter kan tryckas ned samtidigt och registreras utan bortfall.

IMG_0794.jpg
IMG_0795.jpg

Undersidan av modellen är bestyckad med fyra rejäla gummifötter, vilka håller tangentbordet på plats utan att det glider runt på skrivbordet mitt i stridens hetta. För att justera vinkeln på modellen skickas Steelseries med två högre gummifötter som ersätter de två bakersta.

IMG_0792.jpg
QS1.png

Ett av de främsta paradnumren med Apex M800 är de egenutvecklade brytarna QS1. Dessa tillverkas av kinesiska Kailh, vars brytare numera används av en hel uppsjö olika tangentbordstillverkare, däribland Razer. Den aktuella brytaren har en exceptionellt kort slaglängd på 3 mm tillsammans med en aktiveringspunkt vid endast 1,5 mm. Detta kan jämföras med Cherry MX Red med 4 mm slaglängd och en aktiveringspunkt kring 2 mm.

Ovanpå detta kommer brytaren med en rejäl stamdel vars insida är helt öppen. Här tar nämligen en rejäl RGB-lysdiod plats, vilket ska ge överlägset jämn och stark bakgrundsbelysning till varje enskild tangent (mellanslag undantagen).

IMG_2815.jpg
IMG_2814.jpg
IMG_2820.jpg

Apex M800 bjuder på riktigt bra och flexibel bakgrundsbelysning, där varje tangent lyses upp tydligt och utan något direkt läckage. Ljusstyrkan kan justeras i åtta steg via snabbknapparna som delar tangenter med F5 och F6-knapparna. Som synes på bilderna ovan kan tangentbordet, tack vare sina RGB-lysdioder, skina i en rad olika färger, vilket öppnar upp för riktigt imponerande ljusshower.