Extrem bildbehandling

Eizo har stoppat in ett par funktioner som är rätt vanliga på spelskärmar. Här kallas de Smart Resolution och Smart Insight och är uppskärpning/kantförstärkning respektive tonkurvejustering med möjlighet att överdriva färger. Detta är också något Eizo framhåller som en viktig finess för spel.

Eizo_foris_fs2735_smart_2_off.jpg

Farcry 4 som det är skapat, utan några extra förändringar.

Eizo_foris_fs2735_smart_2_ON.jpg

Efter Eizos "Smart"-funktioner är igång. Du kan ställa nivån i fem steg, detta är max.

Godtyckliga förändringar i all ära – vad man ska komma ihåg är att även spel utformas yrkesmässigt. Spelstudion arbetar utifrån ett gemensamt mål om hur spelets grafik ska se ut och framställas. Att ändra på detta kan kortsiktigt kan mycket väl verka positivt på bilden. Till exempel att du tydligare ser vad som finns i skuggor eller att texturer ser ”krispigare” ut. Här finns det två saker att tänka på:

  1. Ville spelets producenter och formgivare få till "ljusare skuggor" och "krispigare texturer" hade de redan gjort det. Smart-funktionerna är endast ett extra filter, något oväntat du adderar till bilden. Den här typen av filter tenderar att få all grafik att se ungefär likadan ut. De dödar i längden spelens identitet.

  2. Du vänjer dig vid en bildförändring som endast uppstår med den här skärmen. Nästa gång du byter skärm eller växlar miljö kommer du inte alls att få samma upplevelse eftersom det du är van med är specifikt för FS2735. Detta kan leda till dissonans där du tycker att spelen "inte har samma känsla…" eller liknande. Fast det är endast du som är van med en specifik typ av förvrängning.

Sedan kanske de ger potentiella fördelar om det handlar om mer tävlingsinriktat spelande där du ska ska sätta skott på motståndare som döljer sig i skuggorna. Nåväl.

Skuggor på skuggorna

Likväl har de här finesserna sitt pris. Smart Resolution gör till exempel att skuggor får skuggor. Ett träd som kastar en mörk skugga mot marken får en egen vit sockrad kantskugga. Posterisering, bandning och kompressionsblock i video och animerad grafik framhävs extra tydligt med Smart Insight. Det ser inte vacker ut.

Den här typen av funktioner saknar därför egenvärde. Det går inte att säga att de är bättre eller sämre än någon annan liknande funktion hos en konkurrent. Allihop förvränger bilden fast på sina, lite olika sätt.

Eizo_foris_fs2735_smart_jmfr.jpg

Eizo tar detta steget längre med programvaran G-ignition och en molntjänst knuten till detta. Kort och gott kan du ladda in inställningar (se upp, detta skriver över din nuvarande bildinställning) för olika spel. Exempelvis Call of Duty: Black Ops III. Tanken är någon framstående spelpersonlighet ska ge just sina inställningar.

Få samma bildfel som andra

Vi synar några sådana förslag och kan snabbt konstatera att det sker ett par generalfel. Som att skuggor ljusas upp men också att de samtidigt sotas igen. Allt mörkgrått blir svart. Grått blir ljusgrått och det grå flyter på en bädd av svart. Signalnivåer klipps, nyanser försvinner och inte minst: Det ställer kanske skärmen i ett ljusstarkt läge. Sitter du i ett mörkt rum och spelar för att sedan ladda in en profil som bränner på ljuset med 300 cd/m2 blir det ingen trevlig spelkväll.

Ironin i det hela är att Eizo Foris FS2735 ger riktigt bra färger, fullt rimlig ur kartong. Skärmen har andra reglage som kan påverka bilden åt rätt håll utan att förvränga eller överdriva. Till exempel Gamma-reglaget som gör vad det ska. Ljusare bild, utan att sabba grafiken? Lägre värde på reglaget. Mörkare, mer kontrastrik bild, utan att sabba grafiken? Högre värde på reglaget. Använd det och njut.

Eizo_foris_fs2735_gamma_reglage.jpg

Bästa reglaget för ljusare eller mörkare tonkurva: Gamma-reglaget!