Det är främst två olika tekniker som tävlar jämsides när det kommer till att platsa i det svenska folkets vardagsrum – åtminstone när det gäller mer påkostade TV-modeller. Självfallet pratar jag om OLED och Mini LED, där båda panelteknikerna i dag nyttjar QD-filtrering som ett tillägg utöver grundtekniken i sig. Båda har sina klara för- och nackdelar, och utvecklas ständigt för att förbättras från år till år – där TCL valt att fokusera på Mini LED.

Jag har tidigare kikat på en TV från TCL i form av TCL 65C825, som lämnade mig imponerad. Dagen till ära är det dags att ta en titt på ännu en 65-tummare från tillverkaren – mer specifikt TCL 65C6K. Det har gått ett par år sedan den tidigare testade modellen, och jag hoppas att TCL har spenderat tiden väl och uppgraderat sitt sortiment för att hålla jämna steg med industrin.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011 och FZ sedan 2020, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men har sedan dess även utbildat sig inom VA- och miljöteknik. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och kringutrustning som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på diverse forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och pilla med 3D-skrivare. Nattfotografering och fartyllda tvåhjulsäventyr är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av TCL, som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Som redan avslöjats är dagens test tillägnat en 65 tum stor TV från TCL, där gaming är ledmotivet. I grunden rör det sig om en HVA-panel som kryddats med kvantprickar och 3 840 × 2 160 pyttesmå ljusdioder, som uppdateras upp till 144 gånger i sekunden. VRR och ALLM finns att tillgå, där skärmen är certifierad för FreeSync Premium med spannet 48–288 Hz.

Produkt

TCL 65C6K 2025

Storlek

65 tum

Panelteknik

HVA
QLED
Mini LED

Upplösning

3840 × 2160p 4K UHD

Uppdateringsfrekvens

144 Hz (4K UHD)
288 Hz (DLG, 1080p)

VRR

FreeSync Premium (48 - 288 Hz)

Ljusstyrka

1 000 nits (max)

Antal dimzoner

242 stycken

Kontrastförhållande

7 000:1 (typisk)

Färgrymd

93% DCI-P3

HDR

Dolby Vision IQ
HDR10+

Anslutningsmöjligheter

Bluetooth 5.4
Wifi 5 AC
2 st. HDMI 1.4
1 st. HDMI 2.0
1 st. HDMI 2.1
1 st. USB 3.0

Högtalare

2 st. 10W element
1 st. 20W Subwoofer
Dolby Atmos
2.1 CH DTS Virtual X

Operativsystem

Google TV

Garanti

2 år tillverkargaranti
8 år mjukvaruuppdateringar
8 år tillgång till reservdelar

Pris

16 990 kronor

Färgrymden täcker 93 procent av DCI-P3, medan ljusstyrkan sträcker sig hela vägen upp till 1 000 nits när HDR används. Antalet dimningszoner uppgår till 242 stycken, vilket ändå får anses vara rimligt och i linje med undertecknads förväntningar för en TV i denna prisklass. För ljudet används två bakåtriktade 10 Watt-element, vilket ackompanjeras av en inbyggd subwoofer på 20 Watt.

När det kommer till anslutningsmöjligheter finns det fyra stycken HDMI-portar, varav två ska klara av att leverera 4K UHD-upplösning vid 144 Hz. Wifi 5 (AC) och Bluetooth 5.4 används för trådlösa kopplingar, och i övrigt går det att ansluta via ethernet-kabel. Avslutningsvis levereras TCL 65C6K med Google TV, två års tillverkargaranti och hela åtta års garanti för mjukvaruuppdateringar och tillgång till reservdelar – vilket får anses både ovanligt och mycket positivt.

Möt TCL 65C6K

Det första jag möts av när jag packar upp TCL 65C6K är en relativt slimmad och framför allt lättviktig enhet. Det är inga problem att på egen hand lyfta den, placera den på soffan och skruva fast fötterna i maklig takt. Väl igenom installationsprocessen möts jag av Google TV och dess hemskärm, där jag får en översikt över rekommenderade filmer och serier baserat på de appar jag installerat och loggat in på.

mot_01.jpg

Startsidan efter jag tagit mig igenom första installationen.

mot_02.jpg

Baksidan har inte mycket mer än högtalarelement och VESA-fäste.

mot_03.jpg

HDMI, internet, USB och allehanda resterande anslutningar.

mot_05.jpg

Medföljande fjärrkontroll.

mot_06.jpg

Samtliga knappar har bakgrundsbelysning på dosan.

Baksidan är så kal som det kan bli, där ett rutnät i plasten är den enda egentliga utstickande faktorn – förutom de två små 10-wattselementen i övre kant. På sidorna finns TV-skärmens I/O: en USB Type-A 3.0, Ethernet för trådat internet samt fyra HDMI-anslutningar jämte ingångar för traditionell TV. TV-dosan är slimmad och lättviktig den med, och är nog bland de bättre kontrollerna på marknaden. Knapparna har en härlig taktil känsla och är bakbelysta.

Menyer och inställningsmöjligheter

Ju mer jag använder dosan, desto mer gillar jag den. Den är intuitiv, rapp och har mer eller mindre varenda genväg jag förväntar mig direkt på knappsatsen – exempelvis YouTube, Netflix och enkel åtkomst till inställningar. På tal om inställningar tänkte jag gå igenom några av dem nu.

meny_01.jpg

Inställningar öppnas enkelt med kuggjulet på dosan.

meny_02.jpg

Det första jag möts av är en snabbmeny med skärmsläckare, bild, WiFi med mer.

meny_03.jpg

Lite djupare ned i menyerna kommer jag åt mer finliriga inställningar.

meny_04.jpg

Bildinställningar tillåter val av förvalda profiler, samt justering av ljusstyrka, färgmättnad och post-processering.

meny_05.jpg

Att hantera appar är enkelt, särskilt för den som är van med Google och Android.

meny_06.jpg

Snabbmenyn på dosan tillåter justering av de vanligaste förekommande inställningarna.

Google TV är det underliggande operativsystem som TCL, tack och lov, valt att använda sig av. Den som tidigare använt en Google-enhet, såsom Chromecast eller en Android-mobil, bör genast känna sig som hemma. När jag trycker ned kugghjulet på kontrollen öppnas en snabbgenvägsmeny på höger sida av skärmen. Här kan jag slå igång skärmsläckare, byta inmatningsenhet, ändra bildprofil eller komma åt trådlösa anslutningar såsom Wi-Fi och Bluetooth.

Det finns även gott om justeringsmöjligheter för den som önskar gå lite djupare under det grafiska kugghjulet vid namn "Alla inställningar". Härigenom kommer jag åt diverse inställningar för själva skärmen, men även för ljud, konton och inloggningar, lagring och apphantering – mer eller mindre allt man kan tänka sig behöva justera går att ändra.

En sista liten grej jag gillar med både dosan och gränssnittet är knappen som återfinns i det övre högra hörnet, precis under av- och på-knappen. Denna lilla cirkel med tre streck tar fram en snabbmeny som lägger sig längs skärmens nedre kant och tillåter snabbjustering av de vanligast förekommande inställningarna – exempelvis ljusstyrka, bildläge, timer och trådlösa anslutningar. Jag har inget att klaga på, vare sig vad gäller dosan eller TCL:s implementation av Google TV.

Film och spel

Med första intryck och allehanda navigeringsmöjligheter avklarade är det dags för mig att sätta tänderna i faktisk användning. Jag spenderar en dryg vecka med att kolla på diverse YouTube-innehåll, utsvävande och hjärnrynklande rymdäventyr i Foundation via Apple TV+, och avslutningsvis en del varierande innehåll genom andra strömningstjänster som Netflix.

film_01.jpg

TCL 65C6K har stark färgproduktion.

film_02.jpg

Det är stundvis svårt att tro att det inte är OLED.

film_03.jpg

Även tuffare scenarion håller för det mesta upp bra.

film_04.jpg

Dock spricker illusionen ibland.

Inledningsvis är jag imponerad över vad TCL har åstadkommit – inte minst när det gäller mörkare partier. Kontrasten är mycket bra, och färgåtergivningen upplever jag som både korrekt och lekfull, utan att blossa över. Jag har inga problem att luta mig tillbaka, svepas med i den berättelse som visas på skärmen och njuta av storartade vyer.

Det är först när jag aktivt börjar leta efter saker att kritisera som fasaden spricker en aning. Det handlar då främst om ytterst små ljuspunkter, likt stjärnor mot en annars svart bakgrund, där illusionen brister och påminner mig om att det i grunden fortfarande är en VA-panel – och inte OLED. Även textning mot nattsvärtan kan i vissa fall ställa till det för den lokala dimningen. Sedan är ljudet faktiskt sämre än vad jag minns att 65C825-modellen hade.

spel_01.jpg

I spel är det bra kontrast mellan mörkare och ljusare partier.

spel_03.jpg

Även grådaskiga miljöer ser oftast okej ut, likt denna utgång i starten av Oblivion Remastered.

spel_02.jpg

Dock är bilden inte lika imponerande i skärmtest-favoriten Tiny Tina's Wonderlands.

spel_04.jpg

Fartfyllda racingspel är riktigt trevligt, utan eftersläp, ghosting eller likartade artefakter.

spel_05.jpg

Actionpackade Last Epoch flyter på utan problem.

När det kommer till spel är det för det mesta en positiv upplevelse. Med storskaliga RPG-titlar likt Oblivion Remastered upplever jag att inlevelsen är nästintill omedelbar – likaså när jag hoppar över en sväng till Dragon's Dogma. Kontrasten och färgåtergivningen är inget jag kan klaga på vad gäller TCL 65C6K, åtminstone inte i den här typen av titlar. Det är något särskilt med att springa runt i stora öppna världar på en storbildsskärm, jämfört med vad jag annars är van vid med mer klassiska skrivbordsformat.

144 hertz lämpar sig även mycket väl när det kommer till fartfylld racing i Forza Horizon 4, Hot Wheels Unleashed och Redout. Inmatningen är responsiv och jag upplever varken artefakter, ghosting eller liknande problem – kort sagt en trevlig spelsession. Naturligtvis vill jag testa lite actionlir också, där Last Epoch får stå till svars. Även här lämpar sig skärmen mycket väl tack vare hög uppdateringsfrekvens, låg inmatningslatens och rapp responstid.

Däremot faller det hela en aning när jag testar Tiny Tina's Wonderlands. Det här är ett spel jag använder som personligt riktmärke, och tyvärr upplevs bilden som aningen platt jämfört med de OLED-paneler jag tidigare testat och använder själv här hemma. Ironiskt nog avhjälps detta något genom att stänga av HDR – vilket känns rätt kontraproduktivt.

hdr_what_01.jpg
hdr_what_02.jpg

På noten om HDR har jag under testperioden vid ett par tillfällen stött på att HDR inte upptäcks korrekt när en dator är inkopplad. Spel-bildläget och "Spelmästare"-funktionen ballar då ur och gör skärmen otroligt överexponerad – något som däremot inte varit ett problem med de inbyggda apparna. Förhoppningsvis kan TCL lösa detta med framtida mjukvaruuppdateringar, men det är ändå något jag upplever som tillräckligt störande för att dra av en poäng.

Sammanfattning

TCL 65C6K är en 65-tums QD-MiniLED-TV med HVA-panel, 144 Hz uppdateringsfrekvens och stöd för VRR samt FreeSync Premium. Färgrymden täcker 93 % av DCI-P3, med en HDR-ljusstyrka på upp till 1 000 nits och totalt 242 dimningszoner. Ljudet levereras via två 10 W-element och en 20 W inbyggd subwoofer. Anslutningar inkluderar fyra HDMI-portar, varav två stödjer 4K @ 144 Hz, samt WiFi 5, Bluetooth 5.4 och Ethernet. Operativsystemet är Google TV, och garantin sticker ut med två år på hårdvara och hela åtta år för mjukvara och reservdelar.

samman_02.jpg

Färger poppar riktigt fint på TCL 65C6K

samman_05.jpg
samman_01.jpg

Efter en vecka med YouTube, Foundation och diverse streamingtjänster är första intrycket överlag mycket positivt. Mörka partier hanteras riktigt bra, och färgerna känns både korrekta och levande utan att överdriva. Upplevelsen är engagerande och lätt att försjunka i. Först vid mer kritiskt tittande märks svagheter – som stjärnor mot svart bakgrund där VA-panelens begränsningar blir tydliga. Även textning i mörka scener kan störa den lokala dimningen. Ljudet är tyvärr ett steg ner från tidigare modell jag testat i form av TCL 65C825.

Spelupplevelsen med TCL 65C6K är mycket god. Storskaliga RPG:n som Oblivion Remastered och Dragon’s Dogma levererar hög inlevelse, med fin kontrast och färgåtergivning. 144 Hz gör sig utmärkt i fartfyllda titlar som Forza Horizon 4 och Redout, där både input och bild håller hög klass. Ingen ghosting eller artefakter i sikte. Även actionbetonade spel som Last Epoch gynnas av låg latens och snabb responstid. En stabil skärm för spel i flera genrer.

samman_03-FIXED.jpg

Min katt-lönnmördare tar sig ett bad och beundrar reflektionerna i vattnet.

samman_04.jpg

Alla spel glänser dock inte lika mycket. I Tiny Tina's Wonderlands känns bilden platt jämfört med OLED, och ironiskt nog blir upplevelsen bättre med HDR avslaget. Under testperioden har HDR dessutom strulat vid datorinkoppling – Spel-bildläget ihop med "Spelmästare" ger då kraftigt överexponerad bild. Inbyggda appar fungerar däremot felfritt. Förhoppningen är att detta fixas med mjukvaruuppdateringar, men i dagsläget är det tillräckligt störande för att påverka betyget.

I slutet av dagen och min testperiod lämnar TCL 65C6K mig med blandade intryck. Jag tycker att QD-MiniLED har en tydlig plats på marknaden. Respons, eftersläp, skärpa, färgåtergivning och kontrast är alla klart godkända kategorier i TCL:s implementation. Det är dock inte en TV jag oavkortat rekommenderar alla att springa ut och köpa. Däremot kan det vara värt att hålla ett öga på modellen under kampanjer – en prislapp söder om 12 000 kronor vore önskvärt.

Positivt:

  • Enkelt att navigera mellan appar

  • Medföljande kontroller är i toppklass

  • Övergripande trevlig bildpresentation

  • Mycket bra spelprestanda

  • Väl tilltagen uppdateringsgaranti

Negativt:

  • Mjukvara behöver finslipas

  • Som alltid önskas fler dimzoner

  • Ljudet är inte något att skriva hem om

  • Alldeles för hög prislapp

TCL 65C6K finns tillgänglig till det rekommenderade priset om 16 990 kronor hos flera svenska återförsäljare. C6K-serien finns även tillgänglig i andra skärmstorlekar.