Eftersom Amaquest 7300B är ett annorlunda chassi jämfört med ett vanligt miditower-chassi blev det en ny erfarenhet att montera delar i det. Vi börjar med att montera nätaggregatet (ett Antec TruePower 550 Watt).


Den observante har kanske sett att nätaggregatet monteras upp och ned jämfört med montering i ett vanligt chassi. Det stämmer också. På grund av att de flesta nätaggregat idag har två fläktar, en fläkt som drar ut varm luft från nätaggregatet och en fläkt som drar in varm luft från moderkortet har Amaquest gjort det så att nätaggregatets andra fläkt som vanligtvis sitter nedåt nu sitter uppåt.

Nu är moderkortet på plats efter fastsättning av distanser. Som en notis skall det nämnas att skruvhålen där man sätter i distanser till moderkortet sticker upp cirka 5 millimeter från själva moderkortsplattan. Det betyder att det finns goda förutsättningar för er som vill gömma exempelvis långa kablar från lysdioder och dylikt från fronten till moderkortet.

Här syns de optiska enheterna monterade. Trots att de inte exakt har samma färg som chassit ser man oftast inte skillnad i normal belysning.

En smart detalj i chassit på bilden ovan. Det sticker ut en metallsida mellan moderkort och enheterna i 5,25-tumsplatserna. Det ger bra förutsättningar att dra kablarna genom det och på så sätt slippa stora kabelhärvor.

Då chassit endast har en intern 3,5-tumsplats (två eller tre om man inte använder diskettenhet) blir det svårt att montera fler hårddiskar i chassit så till vida att man inte bygger ett eget internt hårddiskrack. Men chassit har elva stycken 5,25-tumsplatser vilket kan utnyttjas för hårddiskar.


Man kan antingen köpa dyrare hårddiskkylare med egen kylning (exempel: Antec HD-cooler) eller så kan man köra den billigare varianten och införskaffa skenor vilket gör det möjligt att montera hårddiskar i 5,25-tumsplatser.

Resultatet är faktiskt mycket bra. De sitter mycket stabilt och med dedikerad kylning till dem kan de inte leva mycket bättre. Den enda nackdelen med denna typ av montering är att vibrationer från hårddiskarna lätt letar sig ut i chassit, men detta kan man stoppa genom att sätta så kallade O-ringar i gummi mellan hårddisken och skenan och/eller O-ringar mellan chassit och skenan.
Generellt är det mycket lätt att montera delar i detta chassi på grund av storleken. Chassit har dock inte speciellt mycket finesser som vanliga miditower-chassin erbjuder idag. Ifall att man har många hårddiskar kan detta bli ett problem då det är mycket långt fysiskt till de interna hårddiskplatserna (cirka 24 centimeter på testmoderkortet). Detta gäller även ifall man har ett kontrollerkort i en PCI-plats.
Det krävs också att man har en ATX-kabel från nätaggregatet som är lång, då nätaggregatet sitter längst ned i chassit och moderkortet sitter längst upp. Då ATX-kontakten är placerad olika på moderkort är det svårt att ge riktlinjer på hur lång ATX-kabel man måste ha, men vissa nätaggregat från till exempel Q-Tec fungerar inte.
Vi upptäckte även en skrämmande detalj med power-knappen på detta chassi. När vi monterat delarna och skulle sätta igång datorn gick den igång, men för att fyra sekunder senare stänga av sig. Det tog en hel del tid att felsöka problemet då sådana problem oftast brukar vara någon sorts kortslutning hos moderkortet. Det visade sig att power-knappen inte fungerade korrekt.
Moderkort har den funktionen att om man håller in powerknappen i fyra sekunder så stänger det av sig, samma gällde med powerknappen på chassit. Vi har ej bekräftelse på om vi erhållit ett måndagsexemplar eller inte, men vi har försökt kontakta tillverkaren angående detta - dock utan resultat. Vi fick använda reset-knappen som power-knapp vilket kan vara lite tråkigt.