Fractal Design Meshify C

fd_meshify_c-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

212 × 440 × 395 mm

Vikt

6,5 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

5 st. (2 st. använder samma vagga som 3,5”)

Fläktplatser

4 st. 120/140 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. Dynamic X2 GP-12 120 mm

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Fractal Design Meshify C är ett kompakt miditowerchassi, vars yttermått 212 × 440 × 395 mm placerar modellen i samma storleksklass som släktingen Define C – något som inte kommer som någon överraskning då de båda delar samma grundstomme. Meshify tar över facklan från den äldre serien Arc, där målet är ett erbjuda en chassifamilj med fokus på hög luftgenomströmning.

fd_meshify_c-4.jpg
fd_meshify_c-6.jpg

Där Define-serien känntecknas av en slät frontpanel, med ventilationsöppningar utmed sidorna på denna, bjuder Meshify C istället på en perforerad gallerfront. För att krydda till utseendet har frontpanelen bockats till för att ge denna en "stealth"-liknande karaktär – ett utseende som kanske inte faller alla i smaken.

Med ett knyck kan man lossa på gallerpanelen och komma åt det integrerade dammfiltret för enkel rengöring. Bakom panelen återfinns en förinstallerad 120 mm-fläkt ur företagets Dynamic X2-serie samtidigt som möjlighet finns att komplettera med ytterligare två 120 mm-diton.

fd_meshify_c-11.jpg
fd_meshify_c-10.jpg

På ovansidan av frontpanelen återfinns ström- och resetknapp samt lättåtkomliga anslutningar. De sistnämnda utgörs av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Kikar vi ner mot chassits undersida syns ett heltäckande dammfilter, där detta är lätt att komma åt från framsidan.

fd_meshify_c-12.jpg
fd_meshify_c-13.jpg

Chassits topp pryds av ett magnetbestyckat galler, vars jobb är att hålla damm borta från fläktplatserna det täcker. De sistnämnda kan husera antingen två 120- alternativt två 140 mm-fläktar.

fd_meshify_c-7.jpg
fd_meshify_c-9.jpg

I bakkant syns en förmonterad 120 mm-fläkt, där placeringen av denna kan justeras i höjdled. Denna ackompanjeras av totalt sju platser för expansionskort, vilket är standard för formfaktorn ATX. I botten återfinns monteringspunkten för nätaggregatet, där detta ska monteras med fläkten pekandes nedåt för att suga in luft genom det filtrerade ventilationshålet.

fd_meshify_c-8.jpg

Med Meshify C hoppar Fractal Design på trenden med härdat glas i form av en sidopanel tillverkad i detta material. Glaspanelen levereras i ett tonat utförande och hålls på plats med totalt fyra tumskruvar.

fd_meshify_c-14.jpg
fd_meshify_c-15.jpg

Med glaspanelen avtagen möts vi av ett bekant inre då stommen kommer direkt från syskonet Define C. Detta innebär en ytterst öppen layout, där 5,25-tumsplatser har slopats helt och hållet medan lagringsplatserna har utrymts ur huvudkammaren. Som ett resultat av detta har företaget kunnat korta av modellen rejält på djupet, vilket resulterar i ett förhållandevis nätt fotavtryck på skrivbordet.

Det råder dock ingen brist på plats i chassit, där detta först och främst kan husera fullstora ATX-moderkort. Därtill sväljer modellen både stora processorkylare med en maximal höjd på 172 mm samt grafikkort med längder upp till 315 mm (335 mm om den förmonterade fläkten flyttas så att den inte ligger i linje med kortet).

fd_meshify_c-24.jpg

I den nedre delen av chassit syns det trendriktiga nätaggregatshöljet, där detta i praktiken separerar huvudkammaren från den nedre kammaren. Som synes har detta hölje ett antal perforeringar i den bakre delen, något som tillåter användare att montera nätaggregatet med fläkten pekandes uppåt om så önskas.

fd_meshify_c-26.jpg
fd_meshify_c-25.jpg

Den främre delen av höljet är bestyckat med en löstagbar plåt som hålls på plats med ett par skruvar bakom frontpanelen. Genom att plocka bort denna plåt öppnas delar av den nedre kammaren upp mot huvudkammaren, något som tillåter radiatorer i storleksklassen 360 mm att monteras i framkant på chassit.

fd_meshify_c-22.jpg
fd_meshify_c-23.jpg

Förutom de medföljande två 120 mm-fläktarna finns det ett antal ytterligare fläktplatser i Meshify C. Bland dessa syns två platser extra i framkant för 120 mm-fläktar samt två platser för samma storleksklass i taket. Den är som mer intresserad av 140 mm-fläktar kan isätllet välja att montera två av dessa i fronten samt två i toppen.

meshify_rad.PNG

När det kommer till radiatorer för vattenkylning finns det en förhållandevis god flexibilitet gällandes monteringen av dessa. I framkant finns det exempelvis utrymme för modeller i storleksordningen 360/280 mm medan toppen sväljer 240 mm-varianter. Sista monteringspunkten återfinns i bakkant för 120 mm-modeller.

fd_meshify_c-16.jpg
fd_meshify_c-18.jpg

Vi rör oss vidare mot baksidan av moderkortsplåten, där modellen har ett varierande utrymme från kabeldragning mellan 15 och 35 mm. Den djupaste biten har strategiskt placerats i närheten av chassits framkant, och merparten av genomdragningshålen, där de tjockaste kablarna passerar. För att underlätta kabeldragningen har företaget placerat förmonterade kardborrband i detta område.

fd_meshify_c-19.jpg

I botten återfinns den nedre kammaren och monteringspunkten för nätaggregatet. Meshify C rymmer officiellt enheter med längder up till 175 mm, vilket dessvärre räknar bort en del populära modeller som exempelvis Corsairs RM750x. Undertecknad har dock lyckats klämma in enheter med ett djup på 180 mm i syskonmodellen Define C, vilket är fullt möjligt även i Meshify C med brasklappen att det blir extremt trångt för kablarna som löper ut vid hårddiskburen.

fd_meshify_c-20.jpg
fd_meshify_c-21.jpg

I framdelen av den nedre kammaren syns den primära lagringsburen. Denna huserar totalt två vaggor, vilka har utrymme för antingen en 3,5- alternativt en 2,5-tumsenhet vardera. Hela buren går att justera i djupled, vilket öppnar upp för montering av stora radiatorer i framkant. Den som önskar kan även lyfta ut buren helt och hållet, och istället montera en hårddisk direkt mot bottenplanet på chassit.

fd_meshify_c-17.jpg

De sista lagringsplatserna är belägna på en separat monteringsplåt på moderkortsplåtens baksida. Här kan upp till tre 2,5-tumsenheter monteras.