Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

Från temperaturmätningarna att döma har Powercolor gjort ett ypperligt jobb med kylanordningen på Red Devil-kortet. I prestandaläget håller fläktarna ett högre varvtal och klarar därför av att trycka ned temperaturerna en bra bit lägre än AMD:s referenskylare mäktar. Något som är positivt är att även det tysta läget klarar sig prima temperaturmässigt, där nivåerna fortfarande ligger märkbart lägre än AMD:s egna referenskort av Radeon RX 6800 XT.

Vidare mot kortets ljudnivå, där modellens prestandaläge med fabriksöverklockning har ett mer aggressivt fläktpåslag vilket placerar Red Devil i mitten av fältet. Det är dock inga höga nivåerna det handlar om, och det kan fortfarande kallas för förhållandevis tyst om än något ljudligare än AMD:s oklockade referenskort.

Värdesätter man riktigt låg ljudnivå bör man dock definitivt kika närmare på att använda kortets tysta läge. Vi uppmäter här 37 dBA under full belastning, vilket gör modellen till ett av de tystaste korten att passera testlabbet – nästintill ljudlöst faktiskt över de andra komponenterna i systemet.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Sett till kortets klockfrekvenser under belastning ligger dessa en bit över AMD:s referenskort, och speciellt då när Red Devil-modellen körs i sitt prestandaläge. Med det sistnämnda läget aktiverat lägger sig grafikkretsens klockfrekvens strax under 2 400 MHz under belastning. I det tysta läget sjunker frekvensen med cirka 100 MHz och landar alldeles strax under 2 300 MHz-strecket.

När vi skruvar upp strömbudgeten på kortet till dess maximala nivå stabiliserar sig klockfrekvensen runt 2 425 MHz, vilket tyder på att vi inte längre är begränsade av effektuttaget utan snarare att vi slagit i taket för den inställda turbonivån – något som borde innebära att det finns lite marginaler att ta av till överklockningen senare.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Sett till Red Devil-kortets effektuttag så har modellen en uppskruvad strömbudget och tillika högre turbofrekvenser än AMD:s referensvariant av Radeon RX 6800 XT, vilket även syns i mätningarna. Som synes landar Powercolors kort 30 W ovanför referensditot och lägger sig därmed på ungefär samma nivå som Nvidias Geforce RTX 3080 FE.