Sammanfattning

Med lanseringen av Radeon RX 6800 XT bevisade AMD äntligen att de faktiskt kan utveckla och tillverka ett riktigt utmärkt referenskort, där den nystöpta kyllösningen kan hålla både temperaturerna och ljudnivån nere. Tråkigt nog visade sig kortet endast tillverkas i en begränsad upplaga, vilket innebär att endast en handfull hoppfulla entusiaster fick chansen att plocka upp ett exemplar medan resten snällt fick hoppas på att partnertillverkarna levererar likvärdigt kompetenta lösningar.

pc_6800xt_rd-14.jpg

Här kan vi glatt meddela att Powercolor levererar med råge med sitt färska Red Devil-kort, där modellen känns väldigt välslipad ur en teknisk och mekanisk aspekt. Sett till kortets prestanda levereras detta med fabriksöverklockning ur kartong, vilket låter kortet sträcka ytterligare på benen. Nu varierar vinsterna mellan olika speltitlar, men upp emot 7 procent högre bildfrekvens än referenskortet var det vi kunde se samt en motsvarande ökning om man har samma tur som oss med överklockning.

Ovanpå högre prestanda bestyckar även Powercolor kortet med sin kanske bästa kylanordning hittills. Kylaren klarar utan problem att hålla temperaturerna nere i det överklockade prestandaläget vid en fullt acceptabel ljudnivå. Tack vare en implementation av dubbla BIOS-versioner kan därtill ljudkänsliga användare växla över till kortets tysta läge, vilket vid en uppoffring av ett fåtal procent prestanda ger en nästintill ljudlös upplevelse under belastning – riktigt imponerande!

Medan det i princip inte finns något dåligt att säga om kortet ur en konstruktionsperspektiv finns det dock två parametrar som sätter käppar i hjulen – tillgänglighet och pris. Tillgängligheten på kortet är så pass uppe i luften att vi faktiskt inte ens kan sia om det kommer att gå att köpa i någon form av volym innan årsskiftet, vilket givetvis är tråkigt för den som är sugen på att uppgradera nu.

Ovanpå detta har vi prissättningen, där Powercolor av förklarliga skäl inte kan lägga sig ens i närheten av AMD:s påhittade rekommenderade nivå kring 6 990 kronor. Med fabriksöverklockning och en förträfflig kylare är ett prispåslag givetvis fullt motiverat, men vid nivån 10 490 kronor känner vi helt enkelt att kortet är alldeles för dyrt för att placera sig på utmärkelsestegen.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fabriksöverklockat

  • Dubbla BIOS med olika prestandaprofiler

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Utmärkt kylare

  • Extremt tyst under belastning (Silent BIOS)

Nackdelar

  • Väldigt saftig prislapp

  • Minst sagt oklar tillgång

Pris vid publicering: 10 490 kronor