Utvändigt

G_Pro_Superlight-1.jpg

Egenskaper

Värde

Tillverkare

Logitech

Modell

G Pro X Superlight

Mått

125 × 64 × 40 mm

Vikt (utan kabel)

63 g

Knappar

5 stycken

Brytare

Omron

Sensor

Logitech Hero

Känslighet

400–25 600

Uppdateringsfrekvens

125, 250, 500, 1 000 Hz

Det känns nästan lite onödigt att skriva någon form av introduktion till Logitech när bolaget är bland de äldsta och mest välkända tillverkare av kringutrustning på marknaden. Som många andra lyckas inte Logitech alltid träffa rätt med sina produkter och flög under radarn ett par år, men kan ofta leva kvar på ryktet från omtyckta MX518. På senaste år har dock bolaget träffat rätt och fortsätter bara att höja ribban med G Pro X Superlight.

G_Pro_Superlight-6.jpg
G_Pro_Superlight-15.jpg

Som synes baseras nykomlingen på G Pro Wireless, vilken är en ambidexter spelmus och här G Pro X Superlight är nästintill identisk. Huvudfokus för pekdonet finns i namnet där bolaget lyckats skala bort dryga 20 gram för att uppnå en total vikt runt 63 gram. Det kan däremot variera lite mellan olika exemplar, men enligt Logitech ska den aldrig väga mer än 63 gram, där redaktionens två exemplar väger in på 62 gram. Nämnvärt är att nykomlingen saknar en dedikerad DPI-knapp.

G_Pro_Superlight-17.jpg
G_Pro_Superlight-18.jpg

Vänstersidan av pekdonet har de traditionella sidoknapparna, vilka på den här modellen är två separata knappar. Till skillnad från G Pro Wireless är dessa fasta och går inte att byta ut mot tomma paneler, något som även innebär att andra sidan är helt blank. Anledningen till detta är just viktminskning när pekdonet blir av med två brytare, tillhörande kretskort och monteringsanordning. Logitech G Pro X Superlight är därmed enbart anpassad för högerhänta.

G_Pro_Superlight-15.jpg
G_Pro_Superlight-16.jpg

Huvudknapparna är sig lika där med sett från utsidan med två separata knappar. För att förtydliga sitter knapparna inte ihop med resten av konstruktionen, en designform som Logitech har kört på ett tag. Detta möjliggör att brytaren kan aktiveras nästan oavsett var knappen trycks ned. Rullhjulet har däremot fått en liten ändring med färgen, där plastkonstruktionen numera är vit, men i övrigt är densamma.

G_Pro_Superlight-14.jpg

Något mer som är oförändrat är USB-porten, vilket fortsatt är Micro USB. Många användare vill gärna se USB Type-C istället för den äldre varianten. Inte helt oväntat då det är ett nyare kontaktdon, men på det stora hela gör det inte någon större skillnad. Det som skulle kunna hända är att priset blir ännu högre då kostnaden att implementera USB Type-C verkar vara högre.

G_Pro_Superlight-9.jpg
G_Pro_Superlight-10.jpg
G_Pro_Superlight-11.jpg

Slutligen kikar vi på undersidan som har betydligt mer yta för gliddynor, där bland annat pucken i bakkant kan bytas ut till en som är helt täckt av en dyna. Vidare är färgen nu grå istället för svart och det är på grund av att det svarta pigmentet som används höjer även friktionen. Det börjar bli mer vanligt med vita eller gråa gliddynor nu på grund av den ökade glidförmågan. Under pucken finns även ett litet fack för USB-dongeln som kan användas vid transport.

Slutligen har pekdonet även stöd för Powerplay, där bolaget har en specifik musmatta som ger ström till musen även under användning och därigenom aldrig från slut på batteri. Vid inköp av Logitech Powerplay-mattan medföljer även en ny puck som monteras på pekdonets undersida, vilken då tar emot laddning från mattan och samtidigt agerar som mottagare för trådlösa överföringen.

G_Pro_Superlight-13.jpg

Med i förpackningen finns säkerhetsdokument, snabbstartsguide men även de lite mer intressanta USB-kabel som kan användas för att ladda pekdonet eller användas för adaptern till den trådlösa dongeln. Vidare finns även fyra formade tejpbitar som är till för bland annat sidorna för bättre greppförmåga, eller för huvudknapparna om det skulle behövas där.

G_Pro_Superlight_size-2.jpg
G_Pro_Superlight_size-3.jpg
G_Pro_Superlight_size-4.jpg
G_Pro_Superlight_size-5.jpg
G_Pro_Superlight_size-6.jpg
G_Pro_Superlight_size-7.jpg
Handjävel-4.jpg
Handjävel-5.jpg

Undertecknad kör vanligtvis med palm grip och tycker personligen att G Pro X Superlight fungerar utan några större problem med det greppet, men det kan vara för litet för användare med större händer. Givetvis är det högst personliga preferenser om vilket grepp som fungerar bäst och är mest bekvämt, där vissa kanske föredrar claw grip som i sin tur inte alls fungerade i mitt fall.

G_Pro_Superlight_size-8.jpg
G_Pro_Superlight_size-9.jpg
G_Pro_Superlight_size-11.jpg

Samtidigt drogs det fram ett par andra möss som kan vara populära för den här kategorin. Det handlar då om Glorious PC Gaming Race Model O och Xtrfy M4, där samtliga är väldigt lika varandra i storlek. Utstickaren är såklart Xtrfy M4 med en mer ergonomisk formgivning, men är annars i väldigt liknande storleksklass.