Överklockning har inte samma dragkraft som för ett par tiotal år sedan, då moderna grafikkort och processorer redan är pressade så högt att det sällan finns något mer att klämma ur. Med allt nytt som introducerades med Intels senaste processorfamilj "Alder Lake" prioriterade redaktionen annat framför överklockning, men nu kan vi äntligen komplettera med även detta.

För att hålla temperaturerna i schack använder vi vid överklockning en annan kylare, vilken den här gången är det slutna vattenkylningssystemet Asus Ryujin II 360. Som namnet avslöjar har radiatorn plats för tre stycken 120 mm-fläktar där medföljande fläktarna är ur Noctuas Industrial-serie. En sista detalj som inte påverkar prestandan är att kylaren har en så pass stor skärm vid kylblocket att det nästintill kan användas för att titta på film.

12900K_OC.jpg

När redaktionen testade Intel Core i9-12900K landade testexemplaret runt 4,9 GHz med samtliga kärnor aktiva, och med överklockning gick det att peta upp denna till 5,2 GHz. Spänning landade på ganska milda 1,375 V och indikerade att det kanske gick att peta upp frekvensen något mer, men för det behövdes det betydligt högre spänning.

För modellens mindre kärnor ställs klockfrekvensen till 4,1 GHz där allt efter det kräver betydligt med kraft som då också påverkar stora kärnorna. Nämnvärt är att undertecknad även provade stänga av de små kärnorna i förhoppningen om att kunna klämma ut lite mer från stora kärnorna, men så var inte fallet och istället blev det sämre prestanda överlag.

12600K_OC.jpg

Lillebror Core i5-12600K tar inte ett lika stort kliv upp utan får nöja sig med en klockfrekvens runt 5,1 GHz. Till det kommer även en högre spänning som landar runt 1,4 V för att få en stabil klockfrekvens. Det märks tydligt att denna modell inte hade samma lycka i kisellotteriet som storebror Core i9-12900K, vilken troligen är anledningen till att det är just en Core i5-modell.

Med två olika kärnor behövs det olika frekvenser på dessa och när det gäller de mindre kärnorna hamnar klockfrekvensen runt 4,1 GHz även här. Likt storebror gav det inga prestandafördelar att stänga av småkärnorna, utan de små varianterna fick vara en del av överklockningen istället.

Med första resultaten från Cinebench R20 i flertrådat läge tar båda modellerna ett kliv upp i överklockat läge. För Core i9-12900K handlar det om en prestandaökning runt fyra procent medan den mindre modellen tar ett större kliv runt elva procent ställt mot referensläget.

Vidare till renderingsverktyget Blender syns återigen en större prestandavinst för den mindre Core i5-12600K som skalar av 16 sekunder i överklockat läge. Den redan högt pressade Core i9-12900K ger inte lika stora förbättringar med lyckas trots det få ned renderingstiden med 5 sekunder.

Vidare till faktiska speltitlar syns det förbättringar för båda modellerna, där Core i5-12600K klättrar ordentligt i överklockat läge när det kommer till Battlefield V. Samma kan inte alls sägas om Assassin's Creed: Valhalla där båda modellerna hamnar inom felmarginalen mot referensutförandet.

Vidare till upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar klättar Core i5-12600K väldigt nära storebror Core i9-12900K i Battlefield V. Återigen är det knappt någon skillnad i Assassin's Creed: Valhalla vilken kan vara en möjlighet för flertal spel. Vissa tjänar helt enkelt inget på överklockning, medan andra kan ge en ordentlig prestandaökning.

Överklockning innebär nästintill alltid en högre effektåtgång men för Core i9-12900K innebär det bara ett påslag på 10 W. Det beror mycket på att modellen redan är pressad rätt högt i sitt ursprungliga läge. Betydligt större skillnad syns det hos Core i5-12600K som ökar med drygt 100 W i överklockat läge, men det ser samtidigt ganska stora prestandaförbättringar.

Sammanfattande tankar

Överklockning har enligt redaktionen inte riktigt samma dragkraft som för flera år sedan när prestandan verkligen kunde öka med tiotals procent. Många komponenter är redan pressade så pass mycket att det sällan ger så mycket med överklockning, samtidigt som effektsiffrorna och temperaturen ökas markant. Det stämmer in ganska bra hos Core i9-12900K som inte får några imponerade prestandaökningar med överklockningen, men lyckligtvis inte heller inga enormt ökade effektsiffror.

Den modell som fortsätter att imponera är Core i5-12600K, som ser tydliga ökningar med högre klockfrekvenser och i väldigt specifika fall närmar sig storebror i9-12900K. Nackdelen där är just effektåtgången som kliver upp hela 100 W, vilket kan bli allt för mycket för vissa. Här finns det absolut möjlighet att fintrimma lite mer och fortfarande få upp prestandan med till ett lägre effektpåslag.