Är du trött på vanliga datorstolar som inte vibrerar när du spelar eller kollar på film? Vill du få nära och kära att tro att det är raveparty i lokalen bredvid? Har du ungefär 15 000 kronor som ligger och skräpar? Om svaret på ovanstående frågor är ja har Cooler Master kokat ihop den perfekta lösningen. Synk X är en överdådig lyxprodukt för dig som tror att du redan har allt du behöver. En laddningsbar datorstol med RGB, haptisk feedback och utfällbart fotstöd som är roligare än vad jag trodde och hoppades på.

Montering

Stolen kommer paketerad i en massiv låda som André fick hjälpa mig att bära in på kontoret för att undvika ryggskott och armfrakturer. Därefter följer en ganska enkel monteringsprocess med en manual som tar med användaren steg för steg. Totalt tog monteringen ungefär 15–20 minuter och för den som tidigare monterat en gaming-stol bjuds det inte på några större överraskningar.

Komfort

Innan vi tittar närmre på hur den den haptiska feedbacken är det på sin plats med några ord om stolens huvudsakliga funktion, nämligen som en stol. Komforten är relativt god och efter att ha använt Synk X som huvudsaklig kontorsstol i lite mer än en vecka har jag väldigt få saker att anmärka på. Måhända är den lite liten för personer som är längre och bredare än vad jag är men för mina 175 centimeter går det bra.

CM-Synk-X-6.jpg

Armstöden går att reglera i de flesta leder som man kan önska.

Armstöden är anpassningsbara i alla tänkbara riktningar och det är inga större svårigheter att hitta en inställning som är bekväm. Men det är inte enbart armarna som får stöd – Cooler Master har nämligen bestyckat Synk X med ett utfällbart fotstöd. När man sitter upprätt har jag inte hittat någon större användning för fotstödet. Om man däremot fäller ryggstödet och lutar sig bakåt öppnar det för oändliga möjligheter att ta en tupplur bakom skrivbordet efter lunchen.

CM-Synk-X-7.jpg

Fotstödet är ett oväntat trevligt tillskott.

Sammantaget känns stolen välbyggd, undantaget armstöden som inte är lika robusta som på till exempel den Noble Chairs Hero som jag använder privat. Den är dock tung och delarna känns generellt kvalitativt sammansatta. Med en rekommenderad maxvikt för användare på 130 kilo känns det inte som att Synk X ger vika i första taget.

CM-Synk-X-5.jpg

Den sedvanliga nackkudden är tillverkad i samma material som resten av klädseln

Huvudakten

Bekvämlighet och byggkvalitet i all ära, huvudnumret är den haptiska feedbacken. Cooler Master har bestyckat Synk X med motorer för vibrationer i både sittdelen och i ryggstödet. Alltsammans kontrolleras via panelen som befinner sig på sittdelens högra sida, där bland annat alternativ för att koppla upp stolen mot en enhet väljs samt styrka på vibrationer och ljudvolym regleras.

Det är nämligen på detta vis som vibrationerna i stolen fungerar. Ljudkälla kopplas in och sedan konverteras ljudet till vibrationer baserat på ljudets frekvens. Detta medför att bastrummor, lågfrekventa synth-slingor och explosioner i ut-ljudet känns i hela kroppen när man sitter i stolen.

Själva parkopplingen är en enkel procedur och fungerar på samma vis som när ett par vanliga trådlösa hörlurar paras med en dator eller mobil. Därefter kopplar jag hörlurarna till stolen via kabel och sen är det bara att börja lyssna.

Jag inleder med musik av olika genrer och det första som slår mig är hur otroligt kraftfull själva vibrationsmotorn är. Till tonerna av snabb dödsmetall hamrar vibrationerna min bakdel ordentligt och upplevelsen går att likna vid elektrisk massagedyna.

CM-Synk-X-4.jpg

RGB-belysning på ryggstödet bidrar till disco-känslan

Det tar en liten stund att hitta rätt nivå för vad som är en rimlig balans mellan effekt och komfort när det kommer till vibrationsstyrka. När reglaget skruvas upp till max och jag lyssnar på Techno-dängor hämtade från ett svettigt dansgolv i Berlin blir effekten så pass kraftfull att det är svårt att sitta mer än ett par minuter.

Att använda Synk X i musik känns mer som en gimmick än något jag skulle rekommendera för finlyssnaren, i spel och film är dock upplevelsen annorlunda. I Transformers och andra alster signerade Michael Bay är det särskilt tacksamt då stolen efter en kort stunds finjustering faktiskt gör upplevelsen riktigt rolig. När bilarna exploderar på skärmen känns det i hela kroppen och jag kan inte låta bli att le för mig själv.

På samma vis är det en mäktig upplevelse att bränna iväg på Night Citys gator i Cyberpunk 2077 och känna mullret från muskelbilens motor. När jag på löpande band avverkar skurkar medelst hagelsalva i ansikte känns rekylen ordentligt.

Som tidigare nämnts är vibrationsmotorn riktigt kraftfull när den är inställt i maxläget, men faktum är att jag finner den svårt att vänja sig vid om reglaget är uppvridet över medelpunkten.

Jag landar i att 25 till 45 procent av maxläget är en rimlig nivå för bruk under en längre period. Tillläggas bör även att beroende på rummets utformning är vibrationsmotorn relativt hörbar för personer som befinner sig i den direkta närheten.

Kontrollpanelen är enkel att styra och lämnar mig egentligen helt utan önskemål, det är taktila mekaniska knappar och reglage som inger en känsla av kvalitet. Här återfinns även ingången för strömadaptern som använda för att ladda batteriet. Från total urladdat uppges laddningstiden vara runt sex timmar vilket stämmer rätt bra med upplevelsen jag har haft.

CM-Synk-X-3.jpg

Reglagen på kontrollpanelen är både lättnavigerade och trevliga att trycka på

Battertiden uppges vara runt åtta timmar vid enbart musiklyssning och ungefär fyra timmar när haptisk feedback används. Även dessa två uppskattningar stämmer med min upplevelse och det är en aning kort. Lyckligtvis går dock stolen att använda samtidigt som den laddas.

Vanvett eller genidrag?

Enligt Far Cry 3:s antagonist Vaas är definitionen av vanvett att göra samma sak om och om igen och förvänta sig andra resultat. Just att göra samma sak om och om igen kan man inte anklaga Cooler Master för med Synk X. Produkten är extremt medveten om vad den gör och till vem den riktar sig. Det är inte snack om en påkostad ergonomisk designstol eller en praktiskt Kinnarps, minimalism göra sig icke besvär.

Skavanker finns helt klart för den som letar, och priset gör att den absolut inte är prisvärd. Den är tung, opraktisk och överdådig men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte har haft roligt i den. Cooler Master Synk X är som en Dodge Challenger Hellcat, otroligt rolig att nöjesköra på helgen men den som letar efter något mer praktiskt och prisvärt för vardagsbruk bör leta annorstädes. Cooler Master Synk X är långt ifrån lagom och jag gillar den mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

CM-Synk-X-2.jpg

Fördelar

  • Häftig upplevelse tillsammans med rätt innehåll

  • Lättmonterad

Nackdelar

  • Tung

  • Dyr

Pris vid publicering: 14 999 kronor (riktpris i Sverige)
Stolen förväntas bli tillgänglig under Juni månad.