Inledning

När Intel under förra året introducerade processorfamiljen "Raptor Lake" var det egentligen tänkt som den sista som skulle ta plats på sockel LGA 1700 samt styrkretsarna i 600- och 700-serien. Då bolagets planer för en stationär version av "Meteor Lake" skrotades fick dock plattformen leva kvar ett år till och agera fordon till dagens testobjekt – Core 14000-serien "Raptor Lake Refresh".

raptor-lake-refresh-1.jpg

Presslåda till Intel-processorerna.

På menyn syns en stillastående arkitektur med något högre klockfrekvenser än föregående år, och därför återstår det att se huruvida de nya processorerna tar något nytt till bordet när de går upp emot Core 13000-serien och AMD:s Ryzen 7000-familj.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Intel Core i9-14900K

raptor-lake-refresh-27.jpg

Intels nya flaggskepp Core i9-14900K är en ruskigt snabb processor med imponerande prestanda i såväl enkel- som flertrådade laster. Det är också ett strömtörstigt monster, i synnerhet med sin effektbudget upplåst, vilket kräver en ordentlig kylanordning för att hålla frekvenserna uppe.

Modellen är verkligen ingen slöfock när det kommer till spelprestanda, men den har dock svårt att hålla jämna steg med AMD:s cacheberikade X3D-modeller i Ryzen 7000-familjen. Ovanpå detta erbjuder den även endast väldigt marginella prestandavinster över sin föregångare Core i9-13900K, då den enda nyheten är något högre klockfrekvenser.

Sammanfattningsvis kan Core i9-14900K ses som ett bra val för den som redan är investerad i ett moderkort med sockel LGA 1700 och vill maxa sitt system prestandamässigt, och i synnerhet då om man sitter på en processor ur Core 12000-serien. För den som vill bygga ett helt nytt system är dock plattformen en återvändsgränd ur en uppgraderingsaspekt och där kan istället AMD:s AM5-plattform ses som ett mer flexibelt val.

Core i9-14900K är ett bra val för den som vill maxa sitt befintliga LGA 1700-system

Fördelar

  • Enkel- och flertrådad prestanda i toppklass

  • Utomordentlig spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

Nackdelar

  • Besegras av AMD gällandes spelprestanda

  • Knappt snabbare än sin föregångare

  • Skyhögt effektuttag

  • Svår att hålla kyld

  • Död plattform utan uppgraderingsväg framåt

Pris vid publicering: 7 790 kronor inklusive moms.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Intel Core i5-14600K

raptor-lake-refresh-29.jpg

Den nya instegsmodellen bland Intels K-märkta processorer fortsätter, likt sin föregångare, att vara ett balanserat val sett till prestandan som erbjuds för pengarna. Core i5-14600K drar mellan tummen och pekfingret jämnt med den likvärdigt prissatta AMD-modellen Ryzen 7 7700X i spel men drar dock ifrån rejält när det kommer till flertrådade produktivitetslaster. Förutom att vara billigare än storebror Core i9-14900K är den därtill betydligt mer lättkyld, och lämpar sig därför för mer kompakta byggen.

Bland de tråkigare aspekterna syns en en nästan försvinnande liten prestandaförbättring över föregångaren Core i5-13600K – något som till viss del vägs upp av att nykomlingen landar på samma prislapp som denna. Den som främst värdesätter hög spelprestanda, och kan tänka sig att lägga lite mer pengar på detta, bör även överväga att kika närmare på AMD:s Ryzen 7 7800X3D – då denna ligger i en annan division i detta avseende.

Sammanfattningsvis är Core i5-14600K ett bra och balanserat val för den som önskar att uppgradera sitt redan befintliga LGA 1700-system. Detta gäller i synnerhet de som sitter på någon av de billigare Core 12000-modellerna i dagsläget, då det finns gott om prestanda att hämta vid ett byte till nykomlingen. För den som bygger helt nytt är dock LGA 1700 en återvändsgränd, och om man värdesätter uppgraderingar i framtiden kan AMD:s AM5-plattform vara det bättre valet.

Core i5-14600K är ett bra och balanserat val för den som vill uppgradera sitt befintliga LGA 1700-system.

Fördelar

  • Utmärkt enkel- och flertrådad prestanda

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

Nackdelar

  • Knappt snabbare än sin föregångare

  • Död plattform utan uppgraderingsväg framåt

Pris vid publicering: 4 290 kronor inklusive moms.